Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dívka (13) po znásilnění musela porodit dítě: Úřady jí potrat zakázaly!

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: rc - 
21. srpna 2023
10:25

Americký stát Mississippi šokoval případ teprve třináctileté holčičky, která vystupuje pod jménem Ashley. Dívka musela porodit dítě poté, co byla znásilněna cizím mužem a otěhotněla. Žákyně základní školy nemohla podstoupit potrat kvůli přísným protipotratovým zákonům, které ve státě platí. Na interrupci by musela cestovat dlouhých devět hodin do Chicaga, ovšem to si rodina z finančních důvodů nemohla dovolit.

Ashley žije se svou maminkou Reginou ve městě Clarskdale. Loni na podzim si tehdy dvanáctiletá dívka hrála před domem, když k ní přišel neznámý muž a sexuálně ji napadl. Dívka o znásilnění nikomu neřekla. Její máma si všimla, že se její dcera chová jinak. Zavírala se ve svém pokoji a nechodila ven točit videa na sociální síť TikTok. „Plakala ve svém pokoji. Ptala jsem se jí, co se děje, ale nechtěla mi to říct,“ uvedla její maminka s tím, že dceři bylo špatně od žaludku. Ovšem pravdu se Regina dozvěděla až v lednu letošního roku.

Dívka začala silně zvracet, a tak se Regina rozhodla vzít ji na pohotovost. Krevní tresty odhalily, že je v jiném stavu. Gynekoložka Erica Balthropová udělala ultrazvuk a zjistila, že dívka je v 10. nebo 11. týdnu těhotenství. „Bylo to pro ni neskutečné. Prostě neměla tušení,“ uvedla Balthropová. Nemocnice případ nahlásila na policii. 

Jak uvádí britský deník The Guardian, rodina se ocitla v bezvýchodné situaci. Regina chtěla, aby její dcera podstoupila interrupci. Ještě před sedmi měsíci mohla svou dceru vzít na kliniku v Memphisu ve státě Tennessee, která je vzdálená pouhých devadesát minut jízdy.

Ovšem kvůli loňskému verdiktu nejvyššího soudu USA, který ženám zrušil právo na interrupci, to nebylo možné. V Mississipi a okolních státech jsou potraty zakázány. Jedinou možností bylo cestovat do Chicaga, které je ale vzdálené devět hodin jízdy. Matka by ale musela zaplatit ubytování, jídlo a pohonné hmoty. „Na tohle všechno nemám prostředky,“ uvedla Regina. Ashley tak letos v létě porodila chlapečka. 

Jak uvádí výše zmíněný deník, stát Mississippi od doby, kdy vstoupil v platnost zákaz potratů, udělil dvě výjimky. Stát v případech, kdy se jedná o znásilnění či je těhotenství životu ohrožující, může udělit výjimku a potrat schválit. Ovšem Ashley na výjimku dosáhnout nemohla, jelikož znásilnění včas nenahlásila.

Video  Mladík (18) obviněný ze znásilnění dívky, kterou pak v pytli shodil ze srázu, u okresního soudu v Plzni  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání