Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Za brutální vraždu v Dřetovicích si Jakub (20) odpyká 16,5 roku vězení: Seniorovi zasadil 45 bodných ran

Autor: ČTK - 
15. srpna 2023
12:41

Za loňskou brutální loupežnou vraždu muže z Kladenska si dvacetiletý Jakub Dejm odpyká 16,5 roku vězení. Trest mu o rok snížil odvolací soud. U Dejmova kamaráda a vrstevníka Filipa Černáka dospěli soudci k závěru, že se na vraždě nepodílel, a původní třináctiletý trest mu změnili na pětileté vězení za loupež. Opilí a zfetovaní mladíci se vypravili krást k Dejmovu dodavateli marihuany, muž byl ale vzhůru, a tak ho Dejm ubodal. Dvojice si poté odnesla 30.000 korun a dvě lampy z domácí pěstírny.

„Vražda byla u Dejma excesem z předcházející dohody,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek, proč u druhého z mladíků změnil právní kvalifikaci. Vzhledem ke změně upravil také povinnost nahradit újmu pozůstalým – nově ji má pouze Dejm. Každé ze dvou dcer zavražděného muže musí zaplatit 750.000 korun.

Vrchní soud Dejmovi zároveň potvrdil protidrogové i protialkoholní léčení, a to v ambulantní formě. Do ústavní léčby by totiž Dejm mohl nastoupit až po odpykání trestu, zatímco takto může problém se zneužíváním drog řešit už přímo ve věznici.

45 bodných ran

Dvaašedesátiletý muž přišel o život v noci na 1. září 2022. Vyučený zámečník Dejm a vyučený malíř Černák – oba nezaměstnaní – se večer předtím tradičně sešli v hospodě ve Stehelčevsi, aby zapili konec léta. Poté se přesunuli k Dejmovi, kde vykouřili několik jointů a dali si také extázi. Dejm pak přišel s nápadem, aby se zmocnili peněz a konopí muže ze sousední obce Dřetovice, u kterého zhruba rok nakupoval marihuanu. Domníval se, že muž je díky prodeji drogy bohatý.

Dejm obstaral auto i zbraně. Sám si vzal velký lovecký nůž, Černáka vyzbrojil plynovým revolverem. Oba tvrdí, že zbraně měli pouze na případné zastrašení dealera. Do jeho domu vnikli střešním oknem poté, co si navlékli pletené kukly a gumové rukavice. To, že se v obydlí svítilo, je neodradilo.

Zatímco Černák prohledával horní patro, Dejm sešel dolů, kde ho nachytal majitel. Mladík mu zasadil 45 bodných i řezných ran do břicha, hrudníku, krku i rukou. Muž pak umíral několik desítek minut. Pachatelé mezitím prohledali zbytek domu a odešli. Mrtvého později našel jeho známý, který ho přišel navštívit. Policie v domě nalezla Dejmovu stopu, mladík se pak pod tíhou důkazů přiznal.

Černák odmítal, že měl na vraždě spoluvinu – Dejm ho podle něj přesvědčil k tomu, aby šli dům budoucí oběti vykrást, a vraždil pak na vlastní pěst. To potvrdil i Dejm. Před soudy o sobě prohlásil, že se choval jako zrůda a hyena a že už drogy nikdy nechce ani vidět. Policie u něj našla větší množství pryskyřice z konopí, a byl proto odsouzen i za nedovolené držení omamných látek.

Video  Zásahová jednotka zadržela jednoho z podezřelých z vraždy dvaašedesátiletého seniora v Dřetovicích.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Kristýna Fla ( 16. srpna 2023 11:04 )

"aby zapili konec léta" A předtím i začátek týdne, prostředek týdne, začátek víkendu, začátek jara, konec čtvrtka...

Megera z Makrel ( 15. srpna 2023 15:14 )

Iba??? Doživotie mu dali dať spratkovi!!! V 36 vyjde von a urobí to zas!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání