Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrozí promlčení brutální vraždy manželského páru z Mělnicka: Vrah je ubodal noži, nůžkami a šroubovákem

Aktualizováno -
6. května 2023
11:12
Autor: VaB - 
6. května 2023
05:00

Do promlčení brutální dvojnásobné vraždy v odlehlé části obci Vidim na Mělnicku zbývá necelý rok. Neznámý pachatel tam tehdy ubodal osaměle žijící manželský pár. Důvod? Zřejmě loupežný, dům byl totiž po činu prohledávaný.

Dolní Vidim na Kokořínsku začátkem ledna roku 2004 sužovala krutá zima. Všude bylo bílo, jeden z rodinných domečků ale skrýval otřesný čin. Uvnitř roubenky objevila policie 19. ledna těla manželského páru.

Někdo je před devatenácti lety ubodal, pachatel k útoku použil vše, co šlo. Nože, nůžky, šroubovák… Neušetřil ani jejich psa. Muže (†81) a jeho ženu (†75) viděli sousedé naposledy, jak směřují do vesnice na nákupy. A pak tři dny nic. Jejich dcera také sousedům volala, že se jim nemůže dovolat a má o ně strach.

Ve schránce tehdy objevili sobotní noviny, zasněžený pozemek neskrýval žádné stopy, ani po čtyřnohém obyvateli. Sousedé se zřejmě neodvážili na pozemek vstoupit, a zburcovali starostu, který zavolal na policii. Manželé bydleli na samotném konci Dolní Vidimi pod lesem.

Loupežný motiv?

O motivu se dá pouze spekulovat, je ale možné, že byl loupežný. Podle kriminalistů, kteří případ po několika dlouhých letech v rámci policejního kalendáře znovu „oživili“, jevil dům známky prohledávání. Ze skříní byly vyházeny věci. Zvláštní na tom celé je, že byl dům uzamčený. Je tak otázkou, jak se vrah dostal dovnitř i ven.

Poslední obyvatelé radši odešli

Do pátrání po vrahovi se zapojilo nespočet kriminalistů tehdejší středočeské mordparty. Bohužel pro ně ale případ skončil v šuplíku jako pomníček. Neměli jediný důkaz, který by ukazoval na konkrétního pachatele. Ten si tak seniory zřejmě vybral náhodně.

Malá obec na Mělnicku žila dlouhou dobu ve strachu. Nedopadený vrah se mohl kdykoliv vrátit, poslední stálí obyvatelé se proto radši odstěhovali do domova seniorů. Žít na samotě už nechtěli.  

Promlčení

Případ má necelý rok do promlčení, pokud by pachatele kriminalisté dopadli až poté, nebude ho už možné stíhat. Možná proto sází na poslední možnost – informace od veřejnosti nebo odsouzenců. Případ vraždy v Dolní Vidimi je jedním z mnoha, který visí na zdech všech věznic napříč republikou.

Video  Muž v Hostivaři postřelil ženu. Nakonec otočil zbraň proti sobě. (23. dubna 2023)  - Václav Burian
Video se připravuje ...

AliAlice ( 6. května 2023 14:06 )

Vražda ať se stane ve kterou dobu ,nebo čase,by neměla být NIKDY promlčená !!!

beda88 ( 6. května 2023 11:55 )

nuuuu, promlčecí doba je nesmysl. měla by se zrušit. dovedete si vžít do situace, že vám někdo zabije dítě, za 20 let a 3 dny přijde soused a řekne:"sorry Franto, já tenkrát nechtěl?"

jaramila ( 6. května 2023 08:53 )

jaramila ( 6. května 2023 08:53 )

Je třeba zrušit promlčecí lhůtu za takový zločin, ti mrtví přece neobživnou po dvaceti letech, ti jsou už zemřelí napořád !

profano ( 6. května 2023 06:02 )

Promlčecí lhůta u vraždy je neskonalá hovadina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání