Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Na doživotí: Ubohý vrah Kasan útočil jen na seniorky. Jednu zardousil, druhou týral a znásilňoval

Autor: VaB - 
12. dubna 2023
05:00

Ubohý vrah Ján Kasan má za sebou dvě vraždy a jedno znásilnění. Ve vězení si odpykává doživotní trest. Ve všech případ si protřelý recidivista dovolil zaútočit jen na staré ženy. Poprvé vraždil ještě v 90. letech, kdy svou oběť zardousil. To udělal i po propuštění. Lítost? Nikoliv, nikdy se nepřiznal a říkal, že nic neudělal. Nebylo mu to moc platné. Důkazy byly zcela jasné. Další případ ze seriálu Na doživotí. 

Svou „doživotní“ vraždu a znásilnění Ján Kasan spáchal v březnu a květnu roku 2007. Příběh ubohého vraha a recidivisty se začal psát dlouho před rokem 1993. Tehdy dostal za vraždu důchodkyně na Ostravsku 13,5 roku vězení. Slovák stařenku tloukl a zardousil. Následně ji okradl.

Soud už tehdy prohlásil, že jde o agresivního muže, který má násilnické sklony a je nezdrženlivý. I přesto v klidu vyšel z vězení na svobodu. Bohužel se nenapravil.

Rdousil a kradl

Ačkoliv to byl protřelý zločinec a odsouzený vrah, měl u žen docela úspěch. Střídavě u několika z nich bydlel. Z vězení si dopisoval se stařenkou z Neratovic na Mělnicku. Ta se nakonec stala jeho druhou obětí.

V březnu roku 2007 vnikl do bytu 77leté ženy s úmyslem ji zavraždit a okrást. Stařenka proti šílenému Kasanovi neměla šanci bojovat. Podle policejního spisu měl ženu několikrát udeřit a následně ji uškrtit. Dle znalce útočil masivní silou. Podobně jako v případě z Ostravska. Při odchodu si z bytu odnesl doklady zavražděné včetně jejího telefonu.

Stařenku týral

Dva měsíce byl od Kasana klid. Začátkem května téhož roku se ale vloupal do bytu ve Zlonicích na Kladensku. Tam bydlela 79letá stařenka. Podle soudu ji tehdy znásilnil a několik dní fyzicky týral. Zubožené oběti se podařilo jako zázrakem utéct.  

Žena po útoku skončila v léčebně dlouhodobě nemocných. U soudu vypovídat nemohla. Místo toho svědčila její sousedka, které se svěřila. Ta například uvedla, že v domě viděla svlečeného nahého muže.

Cítil se nevinný

25. června uložil středočeský krajský soud Jánu Kasanovi nejvyšší možný trest u nás – doživotí. „Já jsem nikoho nezabil. Mám čisté svědomí,“ prohlásil tehdy u soudu vrah. Ten neuspěl ani s odvoláním u vrchního soudu, s dovoláním u Nejvyššího soudu ČR a ani s ústavní stížností. Tou se Ústavní soud ani nezabýval, advokát totiž propásl termín podání o celý měsíc. Je ale dost pravděpodobné, že by se nic nezměnilo.

Proti Kasanovi totiž hovořilo několik přímých důkazů, že se násilných činů dopustil. Za nehty zavražděné ženy se například našlo jeho DNA. Doživotí padlo mimo jiné i proto, že je dvojnásobný vrah nenapravitelný. „Lze říci, že dříve či později napadl každou ženu, kterou potkal,“ prohlásil u soudu žalobce Tomáš Milec.

Video  Blesk Podcast: Zabiják Černý detektor lži neobelhal. Co ho zradilo?  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

mika ( 1. prosince 2023 10:56 )

a jsme u toho, kdyby hned napoprvé dostal doživotí další vraždu by už nemohl spáchat! Je to ujetý tvor, který se NIKDY nezmění!!! 👎 v některých brutálních případech bych byla i pro popravu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání