Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český konstruktér o výpravě k Titaniku: Byli to blázni! A Titan stroj odsouzený k průšvihu

Autor: jel - 
24. června 2023
05:00

Výzkumná a expediční loď MV Polar Prince vyrazila o víkendu s turistickou ponorkou Titan k vraku světoznámé výletní lodi Titanic v Atlantickém oceánu. Krátce po ponoru ovšem ztratilo plavidlo kontakt s mateřskou lodí. Několikadenní pátrací akce skončila tragicky, z Titanu se našly jenom trosky. Český konstruktér ponorek a potápěč Pavel Gross popsal, že plavidlo bylo extrémně nebezpečné a celý ponor byl velmi riskantní!

V ponorce se k vraku Titaniku vydalo pět lidí. Podle nejnovějších informací je zřejmě zabila imploze. Co ji způsobilo, zatím není jasné. Ponorka neměla potřebné certifikace a odborníci už údajně provozovatele Titanu varovali před možnými vážnými problémy.

Cestování ve zmíněném plavidlu navíc nebylo vůbec pohodlné. Na palubě byla pro pětičlennou posádku jen jedna malá toaleta. Od společného prostoru ji dělil pouze tenký závěs. Uvnitř nebyla ani vhodná místa k sezení. Všichni cestující museli sedět naproti sobě na zemi a bosí.

Plavidlo ovládal pilot prostřednictvím uživateli nepříliš dobře hodnoceného, deset let starého modelu herního ovladače.

Český odborník na ponorky, podmořský technik a potápěč Pavel Gross v rozhovoru pro CNN Prima News nešetřil kritikou. Titan nazval šrotem. „Byla to obyčejná zbastlenina. Absolutně nebezpečný přístroj,“ uvedl s tím, že konstrukce strojů do velkých hloubek má jasně daná specifika, kterými je třeba se řídit. Většina hloubkových ponorek má například vysokou vstupní šachtu, s níž je možné se nouzově vynořit. „Lidé v ponorce Titan byli normální blázni. Od začátku byli odsouzeni k průšvihu,“ sdělil.

Gross kritizoval také to, že ponorku nebylo možné otevřít zevnitř, což byla běžná praxe v době vzniku prvních ponorek, ale zhruba 100 let poté jde už o dávno přežitou věc. „Do takového stroje bych nikdy nevlezl! Přijde mi nepochopitelné, že se k tomu nějaký myslící člověk propůjčí i v roce 2023,“ doplnil Pavel Gross. 

Video  Záběry z pátrání po ztracené ponorce  - Twitter
Video se připravuje ...

verka1 ( 25. června 2023 09:21 )

Majitel společnosti se k Titaniku ponořil 35x, a v neděli se cesta k Titaniku nepodařila. Ponořit se do téměř 4 km 😲
Kanadské nebo americké námořnictvo je vybaveno a k plavbě musí byt nějaké povolení?

lollo ( 24. června 2023 20:38 )

„Lidé v ponorce Titan byli normální blázni. Od začátku byli odsouzeni k průšvihu...“

Spíš naprosto nenormální blázni. Já jsem dost velkej blázen, ale nikdy by mě tam nikdo nedostal, ani kdyby mi platil. A ovládání joystickem, jo? Tak to jo. Změřit IQ jim měli předem. Líto mi je jen toho mladýho kluka. Ten to bohužel odnesl za otce.

Uživatel_5584998 ( 24. června 2023 15:54 )

Napište na Ocean Gate, případně kanadské nebo americké vládě, ti záchranu organizovali.

Uživatel_5584998 ( 24. června 2023 15:53 )

Je jasné, že Češi měli výpravě k Titanicu od začátku radit!!

Květoslava Velanova ( 24. června 2023 12:52 )

Však na to chytrolín dojel. Dodržování předpisů zesměšňoval. Blázni,kteří tam nasedli s ním. Kolik úsilí a peněz stála záchranná akce. Nechala bych to zaplatit z jeho konta. Stejně už si peněz neużije.
Na Titaniku zahynulo cca 1500 lidí. Byla to katastrofa. Ale tady ten namyšlený a nezodpovědný miliardář věděl, co se může stát. Vůbec si nevážil života a 4 lidè kvůli němu přišli o život.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání