Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zkáza ponorky Titan: O implozi se vědělo od neděle? Zachytil ji tajný sonar!

Autor: fik - 
24. června 2023
05:00

Americké námořnictvo odhalilo, že v neděli detekovalo anomálii v podmořské akustice. Pravděpodobně šlo o implozi pohřešované ponorky společnosti OceanGate Explorations. Na její palubě tragicky zahynulo pět zámožných dobrodruhů. Osudný moment měl zachytit přísně tajný supersonar.

Ponorka Titan ztratila kontakt se svou mateřskou lodí Polar Prince hodinu a 45 minut po ponoru. Na palubě bylo pět zámožných cestujících, kteří podnítili akční hledání plavidla.

Naděje na úspěšnou záchrannou misi se zvýšily v úterý, když sonar kanadského letadla zaznamenal bouchání v intervalech třiceti minut přicházející z oblasti, kde ponorka zmizela. 

Tyto naděje však pohasly, když americká pobřežní stráž odhalila pole trosek přibližně 480 metrů od přídě vraku Titanicu. Společnost OceanGate posléze potvrdila smutnou zprávu, že co se týčemiliardáři z ponorky, jsou po smrti.

O implozi se vědělo od neděle?

Americké námořnictvo posléze odhalilo, že jejich přísně tajný supersonar zachytil anomálii v podmořské akustice. Pravděpodobně šlo o zachycenou implozi hledané ponorky.

Americké námořnictvo provedlo analýzu akustických dat a detekovalo anomálii odpovídající implozi nebo explozi v obecné blízkosti místa, kde byla ponorka, když se ztratila komunikace,“ uvedl jeden z představitelů námořnictva Michael M. Gilday podle britského deníku Mirror

Co na to režisér Titanicu?

Režisér a potápěč James Cameron ve čtvrtek večer uvedl, že není bohužel překvapen tím, k čemu s plavidlem Titan došlo. „Trup ponorky vyrobený z uhlíkových vláken a titanu byl zásadně nevhodný,“ kroutil hlavou. Podle Camerona se od začátku jednalo o hrozný nápad, který byl už na první pohled špatný.

„Celé dny jsem sledoval průběh toho dění, ale dobře jsem věděl, že je to marné,“ přiznal slavný režisér k záchranným operacím. „Pořád jsem doufal, že se mýlím, ale v kostech jsem cítil, že to není dobré,“ uvedl. Namítl, že chování úřadů bylo vůči rodinám obětí nevhodné. „Musely si projít všemi těmi falešnými nadějemi,“ dodal. 

Video  Blesk Podcast: Ve ztracené ponorce má Ondřej Vrkoč kamaráda.  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

kapturek ( 25. června 2023 06:50 )

proc se to jako furt resi ? milionari nebo miliardari nevedeli co s penezma a tak vymysleli blbosti a co ma byt ? tragedie je, kdyz treba nekdo smete na dalnici auto s rodinou, ktera cela zemre ale urcite ne tohle klidne si tu piste jak sem zly ale tak to je, do tehle hracky mohl vlezt jen blbec nebo nekdo kdo se chtel zviditelnit

lollo ( 24. června 2023 19:18 )

Zvuky imploze. Ale vojenský sonar, proto to věděli (tušili) někteří dřív.

lollo ( 24. června 2023 19:17 )

No ptejme se proč. Kouřová clona?

Jelimanek ( 24. června 2023 18:33 )

Jo, a může bejt že tu ponorku maj taky ty kosatky na svědomí!

Jelimanek ( 24. června 2023 18:22 )

Vono to sem vlastně nepatří, ale s těma kosatkama jak se vo tom teď mluví co jako napadaj ty lodě na moři, tak u nás v hospodě povídal jeden pán že prej slyšel že rusové maj tydlety ryby jako nějak vyučovat jak útočit na nepřátelský lodě nebo tak nějak. Dřív bejvávaly na lodích takový harpunový kanóny, to by teď pomohlo. Já, bejt kapitánem na tý lodi tak bych těm drzejm rybám s těma harpunama vyprášil kožichy že by pluly sviňským krokem zpátky do mořskejch hlubin jen by se za něma zaprášilo🐟

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání