Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Forenzní psychiatr řekl, co prožívá posádka ztracené ponorky: Trpí bolestmi!

Autor: ČTK, rc - 
22. června 2023
10:55

Jen pár posledních chvil zbývá do chvíle, kdy posádce na palubě ztracené ponorky Titan dojde kyslík. Záchranné týmy pracují ze všech sil, aby ponorku, která mířila k vraku lodi Titanic, našli. Britský forenzní psychiatr Sohom Das promluvil o tom, co pětice cestujících pravděpodobně prožívá, zatímco je uvězněná v malém plavidle v hlubinách Atlantiku.

Souboj s časem vedou záchranné týmy, které se v severním Atlantiku snaží najít ponorku Titan. Plavidlo se ztratilo v neděli, kdy se vydalo k vraku lodi Titanik, který leží v hloubce kolem 3800 metrů. Po ponorce Titan pátrají lodě, letadla i bóje se sonarem a posádka jednoho z kanadských pátracích letadel v úterý v oblasti, kde se ponorka ztratila, zachytila ruchy. Podle informací amerických médií se bouchání ozývalo každých 30 minut a bylo slyšet i o čtyři hodiny později, když byl nasazen další sonar.

Zachycení „podvodních zvuků" v noci na středu potvrdila americká pobřežní stráž, která uvedla, že příslušná data sdílela s experty amerického námořnictva. V dané zóně pak probíhalo pátrání za pomoci dálkově ovládaných přístrojů, které ovšem v první fázi přineslo „negativní výsledky". Pobřežní stráž i ve středu odpoledne uvedla, že data ze zachycených hluků jsou stále neprůkazná.

Pocit úzkosti a panika

Posádce zbývá kyslík přibližně do čtvrtečního poledne SELČ. Forenzní psychiatr Sohem Das pro britský deník Daily Mail uvedl, že se posádka nachází v „intenzivním emocionálním zmatku“. Někteří z ní podle něj lpí na naději, že je záchranáři najdou a zachrání je. „Ale myslím, že jak čas plyne, začnou si uvědomovat realitu. V určitém bodě budou přemýšlet o svých životech,“ řekl psychiatr a dodal, že mohou začít panikařit a potýkat se s úzkostí. „Budou trpět fyzickými příznaky od hyperventialce přes pocit závratě až po bolesti na hrudi,“ dodal.

Pětice je zavřená v malém prostoru. Ponorka má délku necelých sedm metrů. Nejsou tam žádná sedadla, takže sedí na zemi a nemají žádné soukromí. Na palubě je malá toaleta, kterou od společného prostoru dělí pouze tenký závěs. Celý prostor je velice klaustrofobický.

Video  Violet Jessopová: Žena, která přežila zkázu Titanicu.  - Videohub
Odemknout video

verka1 ( 22. června 2023 17:21 )

Sedí a pláčou a myslí na své rodiny.
Možná měli rychlou smrt.

verka1 ( 22. června 2023 17:19 )

Poslední cesta do hlubin oceánu 👎
Společnost měla myslet na bezpečnost. Bezpečnost na prvním místě 👍 miliony inkasovala.

sorgedoktor ( 22. června 2023 15:48 )

Ano, je to krute.Cela ta vyptava byla velice dobrodruzna...

mrkevmrkev ( 22. června 2023 15:38 )

Klystýr před jízdou a minimum jídla. Jízda jenom dopředu, dozadu, odhodit závaží a stoupat vzhůru? Nelze manévrovat. Vždyť se mohli i někde zaseknou za ty lyžiny! Jsou tam proudy. Jako se stanou neštěstí na řetízkovém kolotoči, horách, nebo v létě při sjezdu řek, tak i zde nelze vyloučit nešťastnou shodu náhod. Snad se to podaří někdy rozluštit, co přesně nehodu zapříčinilo. Škoda. Hlavně ten syn tam neměl být. To je kruté.

Lapazul ( 22. června 2023 13:03 )

Na Babetě do Prahy, plaváčku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání