Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Přerovsku hořela skládka s nebezpečným odpadem! Hasiči s plameny bojovali přes 20 hodin

Aktualizováno -
4. června 2023
15:29
Autor: ČTK - 
3. června 2023
15:28

Hasiči v neděli zlikvidovali požár skládky s nebezpečným odpadem v Hradčanech na Přerovsku. Požár vznikl v sobotu po poledni, náročný zásah trval téměř 20 hodin, sdělila v neděli ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Příčina požáru zatím není známá, škoda je nulová.

S požárem skládky se potýkalo 16 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Hustý černý dým byl viditelný z širokého okolí. „Nasazen byl vrtulník s bambivakem i velkoobjemové cisterny, celkově jich na místě bylo 16. U fyzicky velice náročného zásahu pracovalo mnoho hodin 80 profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří se po celou dobu po požářišti pohybovali v dýchacích přístrojích. Kvůli jejich vysoké spotřebě byl povolán protiplynový automobil, který na místo dopravil jejich další zásobu. Zřízena byla dvě čerpací stanoviště,“ uvedla mluvčí.

Skládka byla místy vysoká až deset metrů. Plocha zasažená požárem byla asi 80 krát 30 metrů, zásah komplikoval silný vítr. Hasiči také použili pěnu, aby požár dostali pod kontrolu a snížili kouř a zplodiny hoření.

V sobotu po vypuknutí požáru hasiči informovali starosty okolních obcí s doporučením, aby lidé nevětrali. Na místo přijela i hasičská chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm a měřila koncentraci zplodin v ovzduší u skládky i v okolních obcích. Žádné limity překročeny nebyly.

V sobotu večer hasiči požár lokalizovali a dál se nešířil. „Po setmění rozhodl velitel zásahu o snížení počtu jednotek. I tak po celou noc pracovalo na požářišti šest jednotek. Po celou noc probíhal zásah s těžkou technikou, která rozhrabávala požářiště, odkrývala ohniska a hasiči je prolévali vodou. Následně bylo požářiště zasypáno nehořlavým materiálem a zeminou. Místo bylo předáno majiteli a byl nařízen dohled,“ uvedla mluvčí.

Video  Požár v areálu kovošrotu v Tišicích na Mělnicku (3.6.2023)  - aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání