Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký požár zasáhl stáje na Trutnovsku: Uhynulo 150 krav a náročný zásah hasičů

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
5. ledna 2023
21:27

Asi 150 krav uhynulo dnes večer při požáru stájí u Zlaté Olešnice na Trutnovsku. Zranil se i jeden člověk, nadýchal se kouře. Nešlo o hasiče. ČTK to řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Na místě jsou podle informací na webu hasičů asi dvě desítky jednotek. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř. U požáru je i policie, sbírá informace o příčině vzniku požáru.

Ve stájích bylo zhruba 160 jalovic. „Asi deset jich uteklo. To znamená, že vevnitř bohužel uhynulo 150 krav,“ uvedla Götzová. Oheň zasáhl plochu o velikosti 90 x 15 m, podle prvních odhadů se bude škoda pohybovat v milionech korun, uvedl HZS Královéhradeckého kraje.

Hasiči k požáru vyjížděli krátce před 19:00 a zásah zřejmě potrvá až do nočních hodin. „Nemůžeme zasahovat zevnitř. Konstrukce té stáje se začíná hroutit, takže pohyb uvnitř by byl pro nás nebezpečný,“ řekla mluvčí hasičů. Požár je ale podle informací hasičů lokalizován, takže se oheň dál nešíří.

Hasiči ve Zlaté Olešnici zřídili čerpací stanoviště u retenční nádrže a vozí k místu kyvadlově vodu. K požáru ji dostávají asi 200 metrů dlouhým vedením, uvedli na twitteru. Na místo podle informací na webu hasičů dorazilo deset jednotek se zhruba dvěma desítkami kusů techniky. 

Krátce po deváté hasiči uvedli, že požár vnějšími okny dohašují a oheň se nikam nešíří.

Na místo požáru dorazili také policisté. Budou spolu s hasiči vyšetřovat možné příčiny požáru. Na místě byl i vyšetřovatel HZS, podrobnější ohledání místa požáru ale vyšetřovací skupina provede zítra. Pravděpodobně se zapojí i Institut ochrany obyvatelstva, uvedli hasiči na twitteru.

soorry ( 6. ledna 2023 10:35 )

Tak co tam bylo? krávy nebo jalovice. tady asi někdo neví co je co. Kdyby se to podle pisatele mělo sečíst, tak by ve stáji bylo 310 kusů skotu.

nemocna ( 6. ledna 2023 01:37 )

To v tom kravíně nikdo u krav nebyl? kdyby byla stálá služba nestalo by se to a mohl zabránit tolika zbytečného úhynu mladých krav, požár určitě nevznikl všude najednou a mohl krávy vyhnat ven, to se to šetří nad stálou službou a potom je škoda milionová a velký úhyn zvířat které trpěli, kdo to má na svědomí že nezajistil stálou službu zavřít za týrání zvířat a smrt

newdawn ( 5. ledna 2023 21:37 )

To ty krávy nemohl někdo pustit ven? To tam nemají požární hlásič ?? Chudinky...

Zobrazit celou diskusi