Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Romové se zlobí kvůli propuštění žhářů z Vítkova: Hanba českých soudů!

Autor: jel - 
14. května 2023
05:00

Před 14 lety, v noci z 18. na 19. dubna 2009, došlo k brutálnímu rasově motivovanému útoku na dům ve Vítkově, v němž žila romská rodina. Agresoři hodili na dům tři zápalné láhve a odjeli. Nejrozsáhlejší zranění utrpěla tehdy téměř  dvouletá Natálka, měla popáleniny na 80 procentech těla. Soud ve čtvrtek propustil na svobodu dva ze čtyř útočníků, odseděli si pouze dvě třetiny trestu. Rozhodnutí soudu vyvolalo pobouřené a zděšené reakce, nejen mezi Romy.

Šumperský soud ve čtvrtek dopoledne rozhodl o podmínečném propuštění dvou žhářů Václava Cojocarua a Iva Müllera. Z původního trestu 20 let si oba odseděli 12, tedy jenom dvě třetiny. 

Jejich propuštění rozvířilo velké emoce. Brutální útok totiž mnozí považují za jeden z nejhorších rasově motivovaných útoků u nás. Maminka popálené dívenky Anna Siváková záhy po oznámení této zprávy neskrývala šok a údiv. Natálka totiž utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Naštěstí přežila, ale musela podstoupit mnoho operací a do konce života se bude potýkat s následky a bolestmi.

Šok a rozhořčení

„Nesouhlasím s tím, že by měli být po 12 letech propuštěni, moje dcera trpí. Moje dcera má každý rok operaci,“ popsala ve čtvrtek Siváková pro Českou televizi. Dodala, že jeden z pachatelů jí asi před půlrokem poslal dopis, jeho slovům ale nedokáže věřit. Navíc oba propuštění vědí, kde rodina bydlí. Zpráva se velmi nepříjemně podepsala i na Natálce.

Pocit nespravedlnosti a rozhořčení vyvolalo rozhodnutí soudu i v dalších lidech, zejména členech romské komunity. „Považuji rozhodnutí soudu za nespravedlivé. Natálka si ponese následky celý život, oni si neodseděli ani celý udělený trest,“ řekl serveru Romea novinář a čerstvý držitel ocenění Magnesia Litera Patrik Banga.

„Podle mě je to hanba českého soudnictví. To je výsměch a dehonestace všeho, co civilizovaná společnost v 21. století symbolizuje,“ uvedl romský koordinátor na pražském magistrátu Jan Dužda.

„Samozřejmě, že jsem rozhodnutím soudu šokovaná. Šlo o předem naplánovaný, otřesný čin, který vedle ubití Tibora Berkyho před očima jeho ženy a dětí 13. května 1995, řadím k nejbrutálnějším rasovým útokům,“ reagovala pro Romeu novinářka Jarmila Balážová. Dodala, že dívenka i celá rodina bude nyní určitě znovu potřebovat psychologickou péči.

Video  Otec Natálky by si pro žháře přál doživotní trest.  - Blesk - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání