První nesmyslný žhářský útok se odehrál začátkem srpna 2021 v Brně-Bystrci. „Svůj skutek omlouval experimentem s covidovou desinfekcí. Přitom ale zapálil zaparkovaný obytný vůz Fiat. Oheň pak poničil i další tři zaparkovaná auta,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Bohumil Malášek. Škoda se vyšplhala na více než půldruhého miliónu korun.

O několik dnů později si opilý Kuba po hádce s kamarádkou vybil zlost na karavanu zaparkovaném v brněnské Masné ulici. „Vedle kompletně shořelého obytného přívěsu byly žárem poškozeny v blízkosti zaparkované tři automobily a fasáda nedalekého domu,“ dodal policista. Škoda výrazně přesáhla půl milionu korun.

Neměl, jak se dostat domů

Třetí požár založil v Kuřimi. To prý zaspal v autobuse a na konečné zastávce u tamního nádraží podrážděně reagoval na nemožnost rychlého návratu zpět do Brna. Vytočený do běla autobus zapálil. Přepravní společnosti vznikla škoda téměř jeden milion korun.

Video
Video se připravuje ...

Žhář, který zapálil v Kuřimi autobus, dostal 7 let v base Policie ČR

Usvědčit žháře pomohly záběry z bezpečnostních kamer, v minulosti už podobný skutek spáchal. Letos květnu vynesl Městský soud v Brně úhrnný trest 7 let za mřížemi, obžalovaný se ale odvolal. Tvrdil, že nebyl proveden psychiatrický posudek, přestože byl v době činů podle svých slov nepříčetný. Jenže v prosinci 2022 byl v jiné své kauze shledán schopným rozpoznat, co provádí.

Žalobce: Je to speciální recidivista

Žalobce označil muže, ketrý se na vlastní žádost soudu neúčastnil, za »speciálního recidivistu«. „Máme tady příliš mnoho náhod, kdy se obžalovaný vyskytuje u případů, při kterých hoří. Měl by se přestat vymlouvat a postavit ke všemu čelem,“ řekl žalobce a navrhl odvolání zamítnout.

Odvolací senát Krajského soudu mu dal za pravdu. Zamítl požadavek psychiatrického posudku a smetl ze stolu i celé odvolání obžalovaného. „Trest odnětí svobody v horní polovině trestní sazby je logickým vyústěním závažnosti trestného činu, osoby obžalovaného i způsobu jeho života,“ shrnula soudkyně Halina Černá.

Kuba musí také poškozeným nahradit téměř dva miliony korun. Další nároky na odškodné má řešit civilní soud. Verdikt je pravomocný.  

Fotogalerie
5 fotografií