Požár budovy měli hasiči nahlášený odpoledne 12. července. Ve druhém nadzemním podlaží zůstali dva lidé, kteří se nemohli dostat ven. Ještě před příjezdem hasičů pomohl dvěma lidem, kteří se ve vybydleném objektu nacházeli, automechanik David Studnica (37).

„Opravoval jsem v našem servisu auto a najednou ucítil smrad spáleniny. Hned na to někdo křičel odněkud z výšky,“ popsal. Popadl třímetrový žebřík a přes hustý bílý dým, který se už začal valit z útrob hořící ruiny, vytáhl z okna napůl visícího muže a pomohl i ženě.

Držel ji za ruce

„Muž a žena nemohli zakouřený prostor opustit z důvodu značného množství horkého a toxického kouře uvnitř budovy. Únik oknem znemožňovala instalovaná železná mříž,“ potvrdil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška a dodal:

„Ženu, které se nepodařilo mříž překonat, držel zachránce za ruce, aby s ní v hustém kouři, který zahalil i blízký venkovní prostor, neztratil kontakt.“

Video
Video se připravuje ...

Požár na Rumišti v Brně. Automechanik David Studnica (37) obětavě zachránil dva lidi. Jiří Nováček

Hasiči popálenou ženu z požárem zasaženého prostoru dostali ven, nasadili kyslíkovou terapii a dolů transportovali v nosítkách.

I v Plotní to byl možná žhář

Zranilo šest lidí, z toho tři civilisté. Jeden byl popálený těžce, jeden lehce, třetí se nadýchal kouře. Všichni skončili v nemocnici. K případu se v nejbližších dnech vyjádří i policie.

Hasiči uzavřeli také vyšetřování květnového požáru unimobuněk v Plotní ulici v Brně, kde uhořelo osm bezdomovců. I zde je závěr jasný: úmysl, nebo nedbalost.

Fotogalerie
17 fotografií