„Od noci zasahujeme u požáru unimobuněk na Plotní v Brně. Stále rozebíráme konstrukce a dohašujeme skrytá ohniska. Příčina i výše škody je v šetření,“ napsali jihomoravští hasiči na Twitteru. 

„Hořet pravděpodobně začalo po druhé hodině v noci. Na místo jsme přijeli v půl tření a začali jsme hasit čtyřmi vodními proudy,“ doplnil mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Zasahovali také záchranáři. „Na místě nebyl nikdo, komu bychom mohli pomoci,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Video
Video se připravuje ...

Při požáru unimobuněk v Brně zemřelo několik lidí. (4. května 2023) Twitter/HZS JIhomoravského kraje

Sousedé: Někdo to zapálil

Podle předběžných výsledků ohledání lidé do objektu určeného k demolici vnikli neoprávněně. Po vzniku požáru už ze silně zakouřeného prostoru nenašli cestu ven. Dle majitele byl ve středu odpoledne objekt prázdný, osoby bez domova ho využívaly k přespání,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Příčina požáru se vyšetřuje, škoda vznikla pouze na čtyřech zaparkovaných autech.

Mezi lidmi z okolí i samotnými bezdomovci se ale šíří přesvědčení, že za požárem je úmysl! Údajně před několika dny zde byli dva bezdomovci napadeni...

Bydleli tam bezdomovci

Až do rána hasiči rozebírali konstrukce a dohašovali skrytá ohniska, přijel i policejniho psovod.

„Bydleli tady bezdomovci. Viděla jsem, jak tam lezou, takoví ušmouraní, ale nepořádek nedělali. Kdo ví, co se stalo. Třeba se jich chtěl někdo zbavit,“ uvedla jedna z žen, která bydlí poblíž místa neštěstí.

„Ve tři mě probudil šílený smrad, nemohla jsem dýchat. Myslela jsem, že hoří v našem domě,“ dodala další žena ze sousedství.

„Znal jsem je, ale dovnitř jsem nechodil. Měli tam kotlík, kouřili, pili alkohol, spali na matracích. Našel jsem si práci, zametám ulice. Oni obcházeli kde co, sháněli jídlo. Smutný konec,“ svěřil se pan Honza (62).

Buňky neodstranili

K čemu stavební buňky na místě sloužily, není jasné. Pozemek je Českých drah. „Unimobuňky nebyly v našem majetku a současný vlastník buněk nám není znám. Určením vlastnictví buněk se soudy zabývaly už od roku 2011,“ řekla mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

„Plotní ulice se po rekonstrukci změnila v hezké místo, proto jsme situaci monitorovali. Měli jsme poznatky, jací lidé se v okolí pohybují,“ řekl starosta Brno-jin David Grund.

Buňky už byly obrostlé zelení a částečně i zakryté plachtou. Celé dopoledne budou hasiči s policisty zjišťovat, co se na místě stalo, škodu zatím vyšetřovatelé nevyčíslili.

Do budoucna se má lokalita podle brněnského magistrátu proměnit, v plánu je tam výstavba Jižní čtvrti, a to v souvislosti s novým vlakovým nádražím.

Problematická lokalita

V lokalitě za Dolním nádražím se scházejí bezdomovci a hasiči zde již několikrát hasili požáry odstavených vagónů. Před dvěma lety zde uhořeli čtyři lidé. Nynější požár je nejtragičtější v poválečné historii Brna.

Soustrast od premiéra

„Je mi velmi líto všech, kteří v noci zahynuli při tragickém požáru v Brně. Upřímnou soustrast všem příbuzným a blízkým,“ uvedl k tragédii na twitteru premiér Petr Fiala (ODS).

„Příčiny toho, co se stalo, se vyšetřují, v každém případě je to obrovská lidská tragédie, která nemůže nikoho nechat lhostejným. A velký dík patří hasičům, kteří statečně bojovali s plameny," uvedla rovněž na twitteru primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Fotogalerie
38 fotografií