Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zapálil jsem České Švýcarsko, řekl muž policii: Ta případ nekomentuje

Autor: yks, ČTK - 
28. dubna 2023
16:42

Průlom v pátrání po člověku, který způsobil největší požár v moderních českých dějinách, naznačila zpráva, kterou v pátek zveřejnila CNN Prima News. Podle jejích informací se na policii přihlásil muž, který by pohromu mohl mít na svědomí.

Jak televize uvedla, neznámý muž se v lesích pohyboval často. Nejprve se údajně přiznal k několika dalším menším požárům, které měl založit. Později se však „rozpovídal“ a měl se doznat k tomu, že založil požár také v Malinovém dole, nedaleko Hřenska. Právě tam se mělo nacházet ohnisko loňského požáru Českého Švýcarska, nejničivějšího řádění ohnivého živlu v dějinách Česka.

Policie se k případu odmítla vyjádřit. „Vzhledem k tomu, že přípravné trestní řízení je neveřejné, policie se k jeho průběhu nevyjadřuje. To platí i ve věci prověřování obecného ohrožení při vzniku lesního požáru v Hřensku,“ uvedl pro CNN Prima News krajský mluvčí policie Kamil Marek.

V Českém Švýcarsku zasahují hasiči každoročně. Nejrozsáhlejší požár zachvátil národní park loni v létě. Rozšířil se na 1060 hektarů, policie ho vyšetřuje jako obecné ohrožení. Stále pokračují práce na odstraňování následků požáru, při kterém zcela shořely tři objekty a evakuováni byli obyvatelé Hřenska a okolí. Uzavřeny jsou pro turisty některé trasy a mimo jiné i Edmundova soutěska.

Policie případ řeší jako obecné ohrožení. Pachateli hrozí až 8 let vězení.

Video  Požár v Českém Švýcarsku: Situace je extrémně těžká, varoval Rakušan. S Fialou děkovali hasičům  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání