Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žháři z Vítkova doživotně zmrzačili Natálku: Hrůzné detaily a časová osa případu!

  • Autor: rc,ČTK,inf - 
    12. 5. 2023
    05:00

    Před více než čtrnácti lety otřásl Českem žhářský útok, který se odehrál ve Vítkově na Opavsku. Skupinka pravicových extrémistů zaútočila zápalnými lahvemi na dům romské rodiny. V domě bylo tehdy osm lidí, ale útok nejhůře odnesla tehdy teprve dvouletá Natálka, která utrpěla popáleniny na téměř 80 procentech těla. Policie po žhářích, kteří doživotně zmrzačili holčičku, pátrala měsíce. Nyní se dva z nich dostali podmíněně na svobodu. Toto je děsivá časová osa případu.

  • 1.Duben 2009: Žhářský útok ve Vítkově

    K útoku došlo krátce před půlnocí z 18. na 19. dubna 2009. Tehdy skupinka sympatizantů extrémní pravice zaútočila na dům stojící na okraji Vítkova na Opavsku. Tři maskovaní útočníci vhodili do oken v přízemí zápalné lahve s benzinem. Následně nasedli do auta, kde na ně čekal jejich komplic a odjeli pryč. Domem, kde bylo celkem osm lidí, se začaly šířit plameny.

    O život málem přišla tehdy teprve dvouletá holčička Natálka. Dívka utrpěla popáleniny na téměř 80 procentech těla. „Hledala jsem malou, ale nemohla jsem ji najít. Když jsem ji našla, neměli jsme ji jak chytit, tak jsme ji museli popadnout za vlasy,“ popsala nejhorší chvíli života maminka Anna. Do nemocnice ji převezli v kritickém stavu. Strávila tam osm dlouhých měsíců. Natálka podstoupila několik operací a přišla o tři prsty na ruce.

    Natálka svůj boj o život vyhrála Natálka svůj boj o život vyhrála | Archiv CNC

  • 2.Srpen 2009: Zadržení podezřelých

    Pachatele rasově motivovaného činu se policii podařilo vypátrat po čtyřech měsících. Na stopu útočníků kriminalisty přivedl dobrovolný hasič z Opavska, který v osudný den zaslechl telefonát své známé s jedním z pachatelů.

    Když se muž z médií dozvěděl o tragédii ve Vítkově, oznámil podezřelý hovor policii. Detektivové, kteří na případu pracovali, zadrželi v polovině srpna 2009 tucet extremistů. Čtyři z nich nakonec žalobce obvinil z pokusu o vraždu s rasovým motivem.

    Žháři z Vítkova Žháři z Vítkova | Ivana Žáková

  • 3.Květen 2010: Soudní proces

    Před soudem stanuli obžalovaní v květnu roku 2010 v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedli David Vaculík, Jaromír Lukeš, Ivo Müller a Václav Cojocaru. Podle expertů na extremismus patřili všichni čtyři mladíci k aktivním neonacistům, což dokazovaly i předměty nalezené při domovních prohlídkách. Vaculík navíc do soudní síně opakovaně přišel v oblečení značky Thor Steinar, která se mezi neonacisty těší značné oblibě.

    Obžalovaní se u soudu bránili tím, že netušili o tom, že domek je obydlený. Údajně ho považovali za skladiště kradených věcí. Obhájci proto žádali, aby soud čin posuzoval nikoliv jako pokus o vraždu, ale jako obecné ohrožení nebo ublížení na zdraví. Jeden z advokátů navíc nepřímo obvinil rodiče popálené dívky ze spoluviny na vážném zranění jejich dítěte, protože ho prý z hořící místnosti vynesli pozdě.

    Natálka svůj boj o život vyhrála Natálka svůj boj o život vyhrála | Archiv CNC

  • 4.Říjen 2010: Verdikt soudu

    Prvoinstanční verdikt padl 20. října 2010. „Dospěli jsme k názoru, že obžalovaní věděli, že dům je obývaný,“ uvedl soudce. Akci označil za brutální útok a přirovnal ji ke křišťálové noci, během níž nacisté v listopadu 1938 vypalovali synagogy a další židovské cíle. Podle rozsudku muži útok naplánovali jako náhradu za to, že se kvůli vysokým nákladům nezúčastnili neonacistické demonstrace v Čechách.

    Vaculík, Müller a Lukeš dostali tresty v délce 22 let. Přitížil jim fakt, že už v minulosti byli souzeni za násilné zločiny či propagaci nacismu. Čtvrtý odsouzený Cojocaru odešel ze soudní síně s trestem o dva roky kratším. Soud vzal do úvahy, že předtím nebyl trestaný, na organizaci útoku se nepodílel a k ostatním se přidal na poslední chvíli.

    Václav Cojocaru a Ivo Müller Václav Cojocaru a Ivo Müller | Blesk Ivana Žáková

  • 5.2011: Odvolání

    Všichni odsouzení se proti verdiktu odvolali. Případ se tak dostal před Vrchní soud v Olomouci, který na jaře 2011 snížil Ivu Müllerovi trest z 22 na 20 let. Učinil tak s ohledem na to, že se přiznal a projevil lítost.

    Ostatním třem odsouzeným soud tresty potvrdil, stejně jako to později učinil i Nejvyšší soud. V roce 2014 pak Ústavní soud odmítl Lukešovu a Vaculíkovu stížnost s tím, že nezjistil nic protiústavního a justice postupovala a rozhodla správně.

    Odsouzení také musejí splácet několikamilionové odškodné. Součástí rozsudku je dále povinnost uhradit zdravotní pojišťovně 7,5 milionu za léčbu popálené Natálky a odsouzení i zde svůj dluh splácejí. 

    Václav Cojocaru (vpravo) Václav Cojocaru (vpravo) | Blesk Ivana Žáková

  • 6.Květen 2023: Podmíněné propuštění

    Letos v únoru šumperský okresní soud informoval o tom, že si nechal vypracovat znalecký posudek kvůli žádosti o podmíněné propuštění dvou mužů odsouzených k dvacetiletým trestům za útok ve Vítkově. Žádost doputovala na soud na konci loňského roku. Cojocaru a Müller si tresty odpykávali v jedné z nejpřísnějších věznic v zemi na Mírově. Šumperský okresní soud pak ve čtvrtek 11. května podmíněně propustil z vězení Cojocarua a Müllera.

    Za mřížemi strávili dvě třetiny trestu, tedy 12 let. Žalobce v obou případech se žádostí souhlasil, z formálních důvodů si však ponechal lhůtu pro případné odvolání, rozhodnutí soudu tak není pravomocné. Odsouzení se proto dostanou na svobodu nejspíše až začátkem příštího týdne. „Jsem z rozhodnutí soudu v šoku. Chce se mi brečet. Chce se mi zvracet,“ reagovala na rozhodnutí okresního soudu v Šumperku maminka Anna.  

    Natálka svůj boj o život vyhrála Natálka svůj boj o život vyhrála | Archiv CNC

    Video  Vlasta Malá: Omluva už nám nepomůže  - Ivana Žáková
    Video se připravuje ...

deratizater ( 12. května 2023 10:55 )

matka asi mohla pro její záchranu udělat více, utekla ven a nechala ji tam .

verka1 ( 12. května 2023 09:06 )

Tak snad už nikdy nezopakuji to co udělali Natálce. Budou chodit do práce, žít normální život a posílat peníze Natálce.
Tak dostali podmínky a když něco provedou půjdou zpět do vězení.

Uživatel_5541614 ( 12. května 2023 09:01 )

Tohle nejsou lidi. Jsou to zrůdy a měli by dostat doživotí. Jejich rodiče by se měli stydět za to, co vychovali za ***. A ne se ještě smát u soudu.

Uživatel_5541614 ( 12. května 2023 08:56 )

Vy jste opravdu Colombo. Když v noci do domu někdo nahází zápalné lahve a někomu bohužel spadne rovnou do postele, tak to bohužel dopadne jinak ….

Colombova ( 12. května 2023 07:29 )

Natálke západnú fľašu hodili do postieľky.
Skôr ako niečo komentujte, zistíte si o prípade viac.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání