Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka popálené Natálky z Vítkova po propuštění žhářů: Šok, slzy a slova o strachu

Aktualizováno -
11. května 2023
17:10
Autor: ČTK - 
11. května 2023
12:44

Anna Siváková, matka Natálky popálené při rasově motivovaném útoku na domek Romů ve Vítkově v roce 2009, má kvůli podmínečnému propuštění dvou žhářů z vězení obavy z budoucnosti. „Jsem v šoku a chce se mi brečet,“ řekla. O propuštění Václava Cojocarua a Iva Müllera ve čtvrtek rozhodl okresní soud v Šumperku. 

Oba byli odsouzeni za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu na 20 let, za sebou mají dvě třetiny trestu. Oběma soud uložil sedmiletou zkušební dobu.

„Jsem z rozhodnutí soudu v šoku. Chce se mi brečet. Chce se mi zvracet. Nesouhlasím s tím. Oni se nezměnili. Naše rodina, hlavně Natálka, budeme trpět celý život,“ řekla Siváková. Dodala, že před časem dopisem rodinu kontaktoval odsouzený žhář Müller. „Napsal, že ho to mrzí. Že bude Natálce posílat víc peněz. Nevím, co si o tom myslet,“ řekla. S dcerou o propuštění dvou odsouzených útočníků mluvila. „Řekla jsem jí to. Má strach,“ řekla.

Ve Vítkově na Opavsku zaútočili na dům obývaný početnou romskou rodinou v noci na 19. dubna 2009 čtyři mladíci. Do oken hodili zápalné lahve. Dům začal okamžitě hořet. Tři lidé byli zraněni, nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálie. Dítě bylo popáleno na 80 procentech těla a přišlo o tři prsty na rukou. Podle znalců všichni čtyři odsouzení patřili k aktivním severomoravským neonacistům, kteří propadli neonacistické ideologii

Vládní zmocněnkyně propuštění kritizuje

Jako nepřiměřené se podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové jeví čtvrteční rozhodnutí soudu o podmíněném propuštění. Za necitlivé považuje, že se poškozená rodina o verdiktu dozvěděla až z médií, uvedla Laurenčíková na twitteru. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková řekla serveru Romea.cz, že je z rozhodnutí soudu v šoku.

„Ve světle závažnosti tohoto trestného činu se podmíněné propuštění z trestu odnětí svobody o sedm let dříve jeví jako nepřiměřené, byť finální rozhodnutí samozřejmě náleží soudu," uvedla Laurenčíková. Dodala, že propuštění pachatelů by bylo pro poškozenou rodinu náročným momentem i po dvaceti letech, natož pokud byl trest o sedm let zkrácen.

„Rozhodnutí respektuji, ale neumím si představit, jak se v tuto chvíli musí cítit Natálka a její rodina. Pokusím se najít vhodnou formu podpory rodiny," sdělila Fuková

Probační dohled a sedmiletá zkušební doma

Cojocaru a Müller byli ke dvacetiletým trestům pravomocně odsouzeni Vrchním soudem v Olomouci v březnu 2011. Spolu s nimi byli odsouzeni David Vaculík a Jaromír Lukeš, kteří dostali trest 22 let vězení.

Cojocaru a Müller o propuštění požádali na konci loňského roku. Ve vězení strávili 13 let, dvě třetiny uděleného trestu. Soudce Lubomír Kozák u obou žádostí uvedl, že splnily formální podmínky, odsouzení mají za sebou dvě třetiny trestu. Uložil jim také probační dohled a povinnost nahradit podle svých sil během zkušební doby způsobenou škodu. Náhrada škody byla soudy vyčíslena na 17 milionů korun.

Žalobce v obou případech s žádostí souhlasil, z formálních důvodů si však ponechal lhůtu pro případné odvolání, rozhodnutí soudu tak není pravomocné. Odsouzení se proto dostanou na svobodu nejspíše až začátkem příštího týdne.

Video  Vlasta Malá: Omluva už nám nepomůže.  - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání