Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Psycholog: Jak se pachatel změní po 12 letech ve vězení? A krásné vyznání popálené Natálce!

Autor: lc - 
13. května 2023
05:00

Za brutální žhářský útok ve Vítkově v dubnu 2009 je soud poslal na dvacet let do vězení. Uplynulo dvanáct a jsou venku... Když Okresní soud v Šumperku ve čtvrtek rozhodl o podmínečném propuštění Václava Cojocarua a Iva Müllera, rodina popálené Natálky verdikt přijala s obrovskými obavami. Mohli se oba pravicoví extremisté ve vězení napravit?

„Jsem z rozhodnutí soudu v šoku. Chce se mi brečet. Chce se mi zvracet. Nesouhlasím s tím. Oni se nezměnili. Naše rodina, hlavně Natálka, budeme trpět celý život,“ řekla k verdiktu matka Natálky Anna Siváková. Dodala, že před časem dopisem rodinu kontaktoval odsouzený žhář Müller. „Napsal, že ho to mrzí. Že bude Natálce posílat víc peněz. Nevím, co si o tom myslet.“ 

S dcerou o propuštění dvou odsouzených útočníků mluvila. „Řekla jsem jí to. Má strach,“ dodala Anna Siváková. Václav Cojocaru a Ivo Müller z Mírova soudci ve čtvrtek vzkázali, že svého činu litují a chtějí žít řádný život. Oba propuštění si odseděli dvě třetiny trestu.

Psycholog Vymětal: Morální posun se měří těžko

O proměně pachatele po výkonu trestu a pocitech obětí si Blesk povídal s psychologem Štěpánem Vymětalem z Katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Dvanáct let ve vězení, to si asi málokdo dovede představit. Jaký je člověk, když odchází z výkonu trestu? Jak moc se promění?

Je to velmi individuální. Někteří odsouzení ve výkonu trestu dozrají, dojde u nich k osobnostnímu a morálnímu posunu a získají náhled na svůj skutek. U jiných je projevovaná lítost jen hraná a účelová. Někteří se ve svých asociálních postojích utvrdí či se identifikují s kriminální subkulturou a hrozí u nich po propuštění z výkonu trestu recidiva. Někteří pozitivně reagují na nápravně výchovné programy, u jiných nemají valný výsledek. Ve hře je mnoho faktorů, některé souvisí s osobnostními charakteristikami odsouzeného, jiné s vlivem sociálního okolí.

V tomto případě byli odsouzení radikální neonacisté. Mohou své přesvědčení ztratit? Změnit?

To nemohu spolehlivě tvrdit, protože tyto konkrétní jedince neznám a nevyšetřoval jsem je. Jedním z vodítek může být prakticky prokazovaná lítost v průběhu času, snaha skutek odčinit nebo zmírnit, projevované postoje v průběhu výkonu trestu. Morální posun je však obtížně měřitelný.

Dá se opravdu říci, že člověk po výkonu trestu odchází »polepšen«?

Nedá se to tvrdit univerzálně. Někdo se polepší, jiný setrvá na nenávistných postojích, někdo se zatvrdí, zahořkne, zhorší.

Jaký je to pro psychiku nápor, vrátit se do běžného života?

Vyžaduje to novou adaptaci na běžný svobodný život, nejde o jednoduchý proces, objevují se obavy, zda to jedinec zvládne, obavy z reakcí okolí. Propuštěný se vrací se stigmatem. Pomoci může sociální opora jeho rodiny a odborná podpora.

Jak propuštění pachatele vnímá oběť? Dá se na to psychicky připravit? Natálka, které je dnes čtrnáct let, tehdy po útoku utrpěla popáleniny na téměř 80 procentech těla, přišla o prsty a prožila mnoho bolestí…

Pro oběti a jejich blízké je propuštění pachatele velmi zátěžová situace, obavy jsou přirozenou reakcí. Může se objevit strach, pocity ohrožení i zloba. Pokud se jedná o trestné činy z nenávisti, bývá dopad i na širší komunitu. Nejvíce pomáhá podpora ze strany rodiny a okolí, vyjádření uznání a solidarity veřejnosti a úřadů, informace ze strany institucí, případně podpora odolnosti ze strany odborníků.

Natálie je jistě velmi vnitřně silná, po všem utrpení, které musela a musí zvládat. Její zátěž si málokdo z nás umí představit. Patří jí moje uznání a úcta. A to se týká i jejích nejbližších.

 

Video  Vlasta Malá: Omluva už nám nepomůže  - Ivana Žáková
Video se připravuje ...