Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodina má kvůli propuštění žhářů strach o Natálku (15): Bojí se vyjít z pokoje a bere prášky na depresi!

Autor: VaB - 
12. května 2023
11:43

Strach, pláč, deprese. Propuštění dvou příznivců neonacismu, kteří před 14 lety vhodili do rodinného domu, kde bydlela tehdy téměř dvouletá Natálka s rodinou, Molotovovy koktejly, vyvolává v rodině obavy. Natálie (15) podle maminky bere antidepresiva, bojí se vyjít z pokoje a jen leží.

Šumperský soud ve čtvrtek dopoledne rozhodl o podmínečném propuštění dvou žhářů z roku 2009. Václav Cojocaru a Ivo Müller společně se dvěma dalšími muži vhodili do rodinného domu ve Vítkově zápalné lahve. Následoval požár, jedna lahev naplněná benzinem dopadla i do postele. V té tou dobou byla maminka s tatínkem a mezi nimi jejich bezmála dvouletá dcera Natálka.

Po útoku měla popáleniny na více než 80 % těla a dlouhé týdny bojovala o život. Přišla o tři prsty. Během svého života prodělala desítky operací a má doživotní následky. Kromě jizev na těle i ty na duši. „Nesouhlasím s tím, že by měli být po 12 letech propuštěni, moje dcera trpí. Moje dcera má každý rok operaci,“ reagovala pro Českou televizi maminka Anna Siváková na to, že dva ze čtyř neonacistů se dostanou na svobodu.

Nejhůře však zprávy o propuštění, ke kterému dojde zřejmě na začátku příštího týdne, nese dnes patnáctiletá Natálie. Podle maminky bere léky na úzkosti a deprese a poté, co se o propuštění žhářů dozvěděla, odmítá vycházet ze svého pokoje.

„Je z toho špatná, ještě nevstala z postele, leží a ptá se, co budeme dělat. Co jí mám na to říct? Nepřijde nám to spravedlivé,“ dodala Siváková, která se o propuštění dozvěděla z médií. „Asi půl roku zpátky jsem dostala od pana Müllera dopis. Píše tam opravdu pěkné věci, ale nemůžu jim věřit,“ doplňuje.

Z Vítkova se rodina po útoku přestěhovala do Budišova nad Budišovkou. Teď Sivákovi ale začínají přemýšlet, že se znovu přemístí. Důvodem je strach. „Znají naši adresu, máme okna nízko. Jsme taky blízko té silnice, z toho budu mít velkou obavu. Ten pocit, že jsou někde venku, pár kilometrů od nás,“ strachuje se maminka. Ve městě se už necítí bezpečně.

Václav Cojocaru a Ivo Müller dostali za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu 20 let, po 12 let si požádali o podmíněné propuštění, čemuž soud vyhověl. Přikláněl se k tomu, že činu litují. Zbylá dvojice – David Vaculík a Jaromír Lukeš dostali tresty o dva roky vyšší, o propuštění by mohli zažádat nejdříve v polovině příštího roku. První dvojice rodině měsíčně posílá tři tisíce korun. Lukeš 150 nebo 200 korun, Vaculík nic.

Video  Při požáru unimobuněk v Brně zemřelo několik lidí. (4. května 2023)  - Twitter/HZS JIhomoravského kraje
Video se připravuje ...

ELLA Průšová ( 18. května 2023 17:40 )

Megero, spi dál a nepiš nesmysli!

ELLA Průšová ( 17. května 2023 22:32 )

ginko.... , přesně tak!

ELLA Průšová ( 17. května 2023 22:30 )

Vy jste nějakej magor, že!

ELLA Průšová ( 17. května 2023 22:28 )

Všechno, co nyní píšete o té rodině Natálky a o tom zapálení domu, jsou jen lži! To nebyl dům té rodiny, jak píšete, dům byl připraven k demolici, cikáni se tam vloupali, nebydleli tam a neměli tam co dělat! Tatík Natálky, měl bít v tu dobu , ve výkonu trestu, proto se honem utíkal skovat, než přijela policie, on ani máma Natálky a ani jejich babička, kteří se do onoho domu tenkrát vlastně vloupali, vůbec nevěděli, kde mají holčičku! Nepište, že všichni tři leželi v posteli a spali! Lžete, od té doby, rodina nepracovala, všechno dostávala od státu, hrála lidem na city a lhala, všechno bylo jinak! Styďte se, takhle lhát lidem!

dynaty ( 13. května 2023 05:24 )

tohle přeci nebyl cílený,vědomý útok na Natálku,nikdo si ji nevybral,aby ji ublížil(jako třeba bezdomovce, který spal na lavičce, pomočili ho a pak zapálili, kluka kterého několik hodin znásilňovali, pálili cigaretami a když mysleli že je mrtvý v klidu odešli)
Jen bych chtěla vědět podle čeho soudy určují tresty, podle sympatií?
Ví někdo jak byli staří?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání