Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Za marihuanu 15 let v base: Soud napařil muži tvrdý trest!

Marihuana (ilustrační foto)
Marihuana (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Aktualizováno -
2. května 2023
20:52
Autor: ČTK - 
2. května 2023
20:36

Okresní soud v Trnavě v úterý poslal na 15 let do vězení muže, který pěstoval marihuanu. On se však hájí, že s ní neobchodoval, ale vyráběl z ní masti. Soud také nařídil, aby jeho majetek propadl státu. O případu informují slovenská média.

Portál televize Markíza uvádí, že policisté v rodinném domě Josefa Š., bývalého mistra Evropy v jízdě v motorovém člunu, před dvěma lety našli 14 kilogramů sušené marihuany v hodnotě údajně asi 114.000 eur (2,69 milionu korun). Soud mu za to původně uložil dvacetiletý trest.

Josef Š. nepopíral, že marihuanu pěstoval. Říká, že z ní vyráběl léčivé masti pro pacienty s rakovinou. Prý jim je dával zadarmo. Jeho dům, který má nyní propadnout státu, podle něho nepochází z trestné činnosti, jde o dar od rodičů. Dodal, že ti nyní přijdou o střechu nad hlavou.

Slovenský Denník N na svých internetových stránkách píše, že v procesu s Josefem Š. byl i sporný názor na hmotnost marihuany, kterou u něho policisté našli. Obhajoba namítala, že do množství započítávali i části rostliny, které neobsahovaly psychoaktivní složku marihuany, tedy THC.

Josef Š. uvedl, že se proti úternímu rozsudku odvolá, státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Výši trestu pro tohoto muže kritizuje neparlamentní strana Progresivní Slovensko, které připomíná, že muž má jít do vězení kvůli výrobě mastiček. Zástupci strany chtějí marihuanu dekriminalizovat. „Všichni cítíme, že není spravedlivé, aby člověk za pár marihuanových cigaret dostal vyšší trest než vrah, mafián nebo zkorumpovaný soudce,“ řekl místopředseda strany Martin Hojsík.

Parlamentní strana Svoboda a Solidarita (SaS) chce předložit novelu, podle které by na rozdíl od současnosti nebylo trestné držení i sebemenšího množství marihuany. Její zástupci také chtějí, aby soudci museli přehodnotit případy, v nichž už rozhodli. 

Video  Expert o boji proti závislostem: Prohibice není řešení, je to krutý sociální experiment  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

beda88 ( 3. května 2023 11:20 )

nuuu, u nás za vraždu 11 let? to je nářez. jestli dělal masti, tak je vše OK, i když pochybuji, že je dával zadarmo. jedna známá má roztroušenou sklerozu a používá ji také na klouby. jen si ji sama vyrábí.

clarabella ( 3. května 2023 05:36 )

Pokud ten dům dostal od rodičů, kteří v něm doteď žijí, tak to je teda hnus na ntou ho nechat propadnout státu. K adekvátnosti výše trestu se nevyjadřuju i když mě překvapila.

diskutujici ( 3. května 2023 05:04 )

Ono je vážně lepší někoho zapíchnout, než pěstovat travku. To je krajně riziková záležitost.

dedeha ( 2. května 2023 21:51 )

A čo s tým má Čaputová? Tento debilný trestný zákon tú bol skôr ako Čaputová nastúpila do funkcie.

profano ( 2. května 2023 21:37 )

👍👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání