Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nárožný zabil otce s manželkou kvůli penězům: Těla se nikdy nenašla, vrah se snaží zvrátit rozsudek

Autor: ČTK - 
14. dubna 2023
09:17

Pavel Nárožný, jenž si odpykává doživotní trest za vraždu manželů z Přerova, podal ústavní stížnost. Jde o poslední mimořádný opravný prostředek, jímž by mohl zvrátit výsledek dlouhého soudního procesu. Podání stížnosti je patrné z justičních databází, zatím o ní není rozhodnuto.

Doživotí, tedy nejpřísnější trest, který české právo umožňuje, uložil Nárožnému předloni v prosinci Vrchní soud v Olomouci. Vyhověl tak žalobci, který argumentoval mimořádnou společenskou nebezpečností činu spáchaného v roce 2009. Ostravský krajský soud původně vyměřil Nárožnému 25 let vězení. Obžalovaný vinu po celou dobu popíral a žádal zproštění. Trest zahrnuje i jeho předchozí odsouzení na 13 let za přípravu vraždy tety.

Na přelomu roku odmítl Nárožného dovolání Nejvyšší soud (NS). Muž protestoval například proti uložení doživotního trestu. „Nelze ignorovat povahu trestného činu, jímž byl obviněný uznán vinným, neodčinitelný, fatální následek spočívající v usmrcení dvou lidí, navíc ze ziskuchtivé pohnutky,“ reagovali v obsáhlém usnesení soudci NS.

Nárožný neuspěl ani s poukazem na údajné mezery v důkazech. „Nebyly-li vyjasněny některé detaily spáchaného skutku, nic to nemění na tom, že byla spolehlivě učiněna ta rozhodná skutková zjištění, která jsou určující pro naplnění znaků předmětného trestného činu,“ stojí v usnesení.

Manželé zmizeli v listopadu 2009. Policisté tehdy v rojnicích prohledali přírodní lokality na Přerovsku a Olomoucku, vodní toky a plochy. Nasadili i policejní potápěče a psovody, použili vrtulník s termovizí, ale bezvýsledně. Těla neobjevili. Podle znalce, který analyzoval stopy útoku nalezené v rodinném domě obětí na periferii Přerova, ovšem nemohli manželé útok přežít.

Jako motiv vraždy obžaloba uvedla majetkové důvody. Nárožný podle rozsudku z obavy, že jej otec vydědí, na začátku listopadu 2009 nejprve vypnul hlavní jistič, čímž donutil otce otevřít dveře. Poté jej surově napadl nezjištěným předmětem, následně zaútočil i na jeho manželku, která přišla na pomoc. Útok podle rozsudku vedl razantními údery především na jejich hlavy. Těla poté odvezl osobním autem svého otce a ukryl na neznámém místě.

V případu byla původně obžalována i matka Nárožného, ta však během procesu zemřela. Kauzu otevřel olomoucký krajský soud v červnu 2011, v případu padlo několik zprošťujících rozsudků, které pokaždé vrchní soud zrušil. Nakonec rozhodoval jiný senát v Ostravě. Proti obžalovanému svědčily například pachové stopy v autě zavražděných či svědectví souseda, který uvedl, že Nárožného viděl v osudnou noc za volantem. Doklady a platební karty zavražděných po čase nalezli exekutoři v klavíru Nárožného matky.

Po prvním zproštění olomouckým krajským soudem byl Nárožný propuštěn na svobodu, na začátku roku 2016 jej však znovu zadržela policie a obvinila z přípravy vraždy tety, která spravovala majetek po jeho zavražděném otci.

Video  Insta Crime Podcast: Robert Schnajger brutálním způsobem zavraždil expřítelkyni  - Červený Chebotareva
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání