Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kriminálku Odznak Vysočina inspiroval skutečný případ: Seniorka dlouho umírala zavřená ve skříni!

Autor: jel - 
17. dubna 2023
05:00

V neděli večer TV Nova odvysílala nejnovější epizodu kriminálního seriálu Odznak Vysočina. Autoři se v novém díle výrazně inspirovali skutečným případem, který se začal psát před více než 13 lety. Chladnokrevný vrah Michal Semanský kvůli penězům zavraždil tři seniory. Jedna z jeho obětí umírala v panické úzkosti zavřená ve skříni.

Seriálový policejní tým pod vedením kapitánky Dany Skálové (Monika Hilmerová) řeší krutou vraždu seniorky, která hodiny umírala zamčená ve skříni a z jejího domu se ztratilo velké množství cenností. Vyšetřování ukáže na podezřelého muže a kriminalisté časem zjistí, že zavraždil také svého strýce. Poslední oběť, taktéž zamčenou ve skříni, se jim nakonec podaří na poslední chvíli zachránit.

Velice podobný případ se skutečně stal před více než třinácti lety. Samozřejmě ale ne vše odpovídá tomu, jak to bylo ztvárněno v seriálu.

Co se tedy skutečně stalo?

Vše začalo 30. září roku 2009. Zadlužený Michal Semanský se vydal na kole do Sudkova v Olomouckém kraji. V obci žil jeho dvaasedmdesátiletý strýc a Semanský doufal, že mu půjčí peníze. Seniorovi už ale synovec nějaké peníze dlužil a nesplácel a tak mu další odmítl dát. To Semanského naštvalo a důchodce praštil tak, že upadl. Následně ho začal škrtit. Po vraždě ukradl strýci 90 korun v hotovosti a dům zapálil, aby zahladil stopy. 

Před smrtí neskutečně trpěla

O dva roky později zabíjel Semanský znovu a opět šlo o příbuzného. Tento muž totiž vrahovi hrozil, že ho udá na policii za drobné krádeže, především alkoholu. „Začal mi nadávat a vyhrožovat, tak jsem šel za ním a začal jsem ho škrtit provazem,“ popsal později Semanský u soudu. Mrtvé tělo pak zatížil kameny a hodil do studny na předzahrádce oběti. 

To bohužel nebyla jeho poslední oběť. Seniorka (†74) z Týniště Nad Orlicí nedaleko Hradce Králové před smrtí neuvěřitelně trpěla. Semanský se k ní nejprve v prosinci roku 2011 vloupal ukradl jí 7,5 tisíce korun. Od té doby měla starší žena psychické problémy.

Zloděj se do domu stařenky vrátil v kukle, rukavicích a vyzbrojený nožem. Žena mu vydala necelých deset tisíc korun. Semanský ji ale stejně zamkl do skříně. Důchodkyně se ve stísněném prostoru asi za hodinu udusila, předtím si ale prošla hotovým peklem. Než zemřela, tak podle znalců přes hodinu prožívala obrovské trauma. „Myslel jsem, že ji někdo uslyší a pomůže,“ obhajoval se později u soudu vrah s tím, že ženu zabít nechtěl.

Semanského nakonec policie dopadla a za všechny tři vraždy byl odsouzen na doživotí.

Video  Nová krimi Odznak Vysočina: Proč na natáčení Zmrzlá mrzla?  - Petr Macek
Video se připravuje ...

ivan rehak ( 17. dubna 2023 16:48 )

Každý takový případ už prošel přes kriminálku anděl po první oddělení. Už to začíná být celkem nuda. Pořád dokola stejný případy. Oproti tomu je zde plno případů co se ještě neobjevili vůbec. Co je odlišný na zabití tří lidí Semanským a zavražděním tří lidí Gančarčíkem. O prvním točí jak zjednaný a o druhém nic. A to je jen jeden případ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání