Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší věznice světa přivítala další trestance: Čekají je desetiletí v drsných podmínkách

Autor: pma, inf, ČTK - 
18. března 2023
16:53

Zřejmě největší kriminál světa nedaleko salvadorského města Tecoluca, do kterého by mělo být možné umístění až 40 tisíc zločinců, pojal další dva tisíce trestanců. Mnoho z nich je členy zločineckého gangu. Na záběrech z převozu jdou bosí a spoutaní. Podmínky, v jakých stráví zbytek svého života, jsou velmi kruté. Vězni například spí na holých čtyřpatrových plechových palandách bez matrací!

Na počátku března byly do salvadorské věznice nedaleko města Tecoluca převezeny prví dva tisíce trestanců. Tamní vláda ovšem předpokládá, že zařízení pojme až čtyřicet tisíc kriminálníků, což by z ní dělalo tu největší na světě.

Věznice vzešla z hlavy samotného prezidenta

Vystavění tohoto komplexu je nápad z hlavy salvadorského prezidenta Nayib Bukele, který si jako jednu z priorit své vlády stanovil boj proti ozbrojeným gangům v této středoamerické zemi. „Tohle bude jejich nový domov, kde budou žít desetiletí, aniž by mohli dále škodit obyvatelstvu,“ vyjádřil se v minulosti prezident.

Druhá vlna nebezpečných kriminálníků byla do věznice převezena v tomto týdnu. „V rámci nové operace jsme do věznice přesunuli druhou skupinu o 2000 gangsterech,“ uvedla ve středu na twitteru tamní hlava státu. 

Na záběrech, které se dostaly na veřejnost, jsou vidět hojně potetovaní odsouzenci. Ty v bílých šortkách, bosé a se skloněnými hlavami nahání ozbrojenci areálem.

Výjimečná a hluboká dehumanizace

Následně byli vězni přesunuti do obřích cel, které pojmou stovku zločinců. Ti mají k dispozici ovšem jen dvě umyvadla a toalety. Klidný spánek na kriminálníky také nečeká, protože v celém vězení žádné matrace nejsou. Komplex je sice vybaven jídelnami a prostorem pro sportovní aktivity, ty ale mohou využít pouze dozorci.

Drsné podmínky, které v salvadorském vězení panují, znepokojují část veřejnosti. Například britský moderátor Raphael Rowe, který neprávem strávil dvanáct let za mřížemi, se domnívá, že dochází k „výjimečné a hluboké dehumanizaci“.

Proti jsou i lidskoprávní organizace

„Toto je záměrná politika kontroly vězňů a jejich řízení. Obávám se, že to dopadne špatně a vyústí to v násilí ještě horší než chaos řízený gangy, který se vláda zoufale snaží potlačit," vyjádřil se k salvadorskému zařízení bývalý vězeň.

Podobně se vůči věznici vymezují i lidskoprávní organizace. Ty se domnívají, že mezi zatčenými jsou i nevinní, například také kritici salvadorského režimu.

Video  V Salvadoru přivezli první trestance do zřejmě největší věznice na světě.  - Twitter: Nayib Bukele
Video se připravuje ...

fionora ( 19. března 2023 07:47 )

Je mi zle z toho, kolik zrůd je na světě.

Martina Šteklová ( 18. března 2023 23:25 )

Takéto basy by som zaviedla aj u nás, aby si darebáci trikrát rozmysleli, či sa tam dajú zavrieť.

priserak77 ( 18. března 2023 20:12 )

A teď to srovnejte s našimi fešáckými vězeními. Naše jsou prostě lázně.

lokii ( 18. března 2023 19:12 )

To je stale starosti o kriminalniky - meli oni nejake slitovani se svymi obetmi. Casto vselijake ty kartely sve obeti pred smrti muci, po smrti zohavi - kde je nejaka humanita na jejich strane
Asi bych jim dala slamniky na spani,ale .. nikdo z nas nevi,co k tomu tu vladu vedlo a kdyz si clovek vzpomene na orlicke vrazdy, tak mu tuhne krev v zilach jeste ted a hlavne aniz bych se ho to jakkoliv dotykalo osobne.
Co bychom asi rikali, kdyby nas nejaky takovyhle vyvrhel pripravil o nase blizke.
A souhlasim - hlavne at neni black out - to by pri tomhle poctu veznu a jejich "talentum" bylo pro dozorce strasne.

lucie13 ( 18. března 2023 18:59 )

V téhle věznici musí být bachaři hodně opatrní, sebemenší chyba je může stát život.
A pokud je vše elektronické, tak ať nemají black out

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání