Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Experti ke krizi: Credit Suisse není Silicon Valley Bank

Autor: amb - 
16. března 2023
05:00

„Švýcarská centrální banka včera večer vydala společně s regulátorem FINMA prohlášení k tržnímu dění. V něm stojí, že Credit Suisse splňuje všechny kapitálové a likviditní požadavky s ohledem na její systémovou důležitost. Pokud banka požádá, SNB jí dodá dodatečnou likviditu," uklidňuje dnes včerejší obavy z pádu jedné z největších evropských bank analytik Roklen24 Jan Berka. 

Credit Suisse nakonec požádala o dodatečnou likviditu Švýcarsou národní banku, přestože podle ekonomických ukazatelů situace ještě tak závažná nebyla. Bylo to však nutné preventivně. 

„Problém Credit Suisse je tak odlišný od Silicon Valley Bank. SVB čelila silnému odlivu depozit, který nezvládla pokrýt dostupnou likviditou. Credit Suisse má likvidity dostatek, avšak čelí problému v podobně nedůvěry akcionářů, čemuž se s ohledem na všechny její kauzy nemůžeme divit. Globální výprodej bankovních titulů tuto náladu navíc ještě zhoršil," doplnil.

Ještě před týdnem Evropa i Spojené státy řešily inflaci a pokračující zvyšování sazeb, to se ale v posledních dnech změnilo.

„Během pár dnů se však veškerá pozornost přesunula od cenové stability směrem k té finanční. Svět se zděšením sledoval něco, na co již možná dávno zapomněl. Krach americké banky Silicon Valley Bank, která byla největší krachující bankovní institucí od pádu Lehman Brothers,“ řekl Blesk Zprávám analytik Roklen24 Jan Berka. 

„Krach Silicon Valley Bank neměl stejný spouštěč jako krach Lehman Brothers. Obě společnosti si však ve výsledku prošly tím nejhorším, co může potkat jakoukoliv banku, a to je run neboli hromadné vybírání klientských vkladů," doplnil Berka. Přestože Silicon Valley zachráněna nebyla, americká centrální banka společně s ministerstvem financí přispěchala s cíleným programem záchrany určeným ostatním. Ten situaci ve Spojených státech alespoň na moment uklidnil.

Podle Berky patří bankovní sektor k těm nejcitlivějším. Jakmile se objeví závažnější problém, negativní tržní nálada se jím přelije bez ohledu na tržní náladu. A obzvlášť to platí, když se to stane ve Spojených státech, v největší ekonomice světa a na nejdůležitějším finanční trhu. 

„Nervozita z bankovního sektoru však nezmizela. Pouze se přesunula do Evropy, a co čert nechtěl, rovnou k nejproblémovější bance, jakou můžeme na starém kontinentu najít. Credit Suisse má za sebou sérii špatných investičních rozhodnutí i několik obvinění z praní špinavých peněz,“ řekl Berka k dění posledních dnů. Nové vedení mělo banku restrukturalizovat, což je ale běh na dlouhou trať.

Švýcarské bance navíc odmítal pomoci její největší akcionář. Tím je Saudi National Bank, respektive jde přes saúdský státní fond o peníze saúdské královské rodiny. Ty má převážně z prodeje ropy, jak upozornil Blesk Zprávy ekonom Lukáš Kovanda. Saúdská královská rodina však v případě hrozícího pádu Credit Suisse podpůrné peníze poskytnout nechce.

Přestože Saúdové argumentují především regulatorním omezením, důvodů mají podle šéfa Saudi National Bank mnohem víc. Relativně nedávno navíc vedení Credit Suisse investory ještě tvrdilo, že nebude žádat o jakoukoliv pomoc nebo záchranu. Credit Suisse navíc patří mezi významné banky. 

„CEO (výkonný ředitel - pozn.red.) Credit Suisse trh uklidňoval slovy o tom, že banka má likvidity dostatek. Říkal to však v situaci, kdy celý svět ví, že Credit Suisse má nesrovnalosti ve svém výkaznictví, jak banka nedávno sama přiznala. Investoři tak mají klapky na očích i uších a soustředí se pouze na problémy zavánějící obdobným scénářem jako u Silicon Valley Bank,“ uvedl ve středu Berka.

Přestože těsné napojení mezi Credit Suisse a americkými padlými bankami není, promítla se určitá panika. Investoři jsou podle Kovandy vůči problémům, kterých by si před dvěma týdny ani nevšimli a které se týkají evropských bank, citlivější a začnou vybírat své vklady. „Bojí se, že jak padly banky ve Spojených státech, mohou padnout i v Evropě. Má to ráz sebenaplňujícího se proroctví,“ dodal.

Jan Berka: „K velké finanční krizi jsme se ani nepřiblížili“

Z významných bank EU byla podle Lukáše Kovandy mohutným propadem akcií Credit Suisse vůbec nejbolestivěji zasažena francouzská Societe Generale, matka Komerční banky. Její akcie dnes ztrácejí skoro 12 %, napsal Kovanda na Twitter. Dnes už přitom akcie Credit Suisse padají na 30 %. Naopak relativně nejméně byla podle Kovandy v Evropské Unii dotčená belgická KBC, matka tuzemské ČSOB.

Přestože je tržní nervozita oprávněná, podle Berky se centrální banky, Federální rezervní systém i Evropská centrální banka z velké krize poučily. Kromě regulace bankovního sektoru je podle něj paleta nástrojů, jak zasáhnout a zkusit nervozitu uklidnit. 

„Výprodej bankovních titulů je sice plošný, v problémech se ale nemusí ocitnout všechny banky najednou. Jak v USA, tak i v Evropě jde, alespoň zatím, jen o jednotlivé instituce, proto by případná pomoc byla cílená. Plošná by přišla pouze tehdy, pokud by se opakovala situace z doby velké finanční krize. A k té jsme se ani nepřiblížili,“ vysvětlil Berka. 

„První, kdo vyrazí do boje, bude Evropská centrální banka. Od březnového zasedání stále očekáváme zvýšení sazeb. Ostatně, problém inflace nezmizel. Zároveň však bude potřeba trhy uklidnit. Dát jasně najevo, že centrální banka má dostatek efektivních nástrojů, které může a nebude váhat použit. Poté bude na samotném trhu, zda mu bude toto ujištění stačit,“ správně předpověděl už ve středu analytik Roklen24.

„Evropská centrální banka dnes úrokové sazby zvýší. Pokud ne o avizovaných 50 bodů, sáhne alespoň po 25. Jednání bude zřejmě opět výsledkem kompromisu. Banka stejně tak zmíní připravenost dodat likviditu, bude-li to potřeba,“ doplnil ve čtvrtek. 

Video  Epicentrum - Helena Horská  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

viho ( 16. března 2023 09:28 )

Krach je nedílnou součástí současného dluhového úrokového finančního systému, protože z principu věci není v oběhu dost peněz na splacení všech dluhů. Ale státům a bankám to tak vyhovuje, protože si mohou tisnout peněz kolik chtějí a řídit tak svět. Ve středověku museli vládcové mince různě pokoutně šidit na obsahu drahých kovů, atd. Dnes je šizení součástí finančního systému. To je ten civilizační pokrok...

viho ( 16. března 2023 09:21 )

Možná máte pravdu. Pokud banky a státy zruší hotovost, tak odpadne jejich strach z běhu (run) na banku, kdy by si chtěli všichni své peníze vybrat. Tak budou moci elektronicky tisknout ještě více inflačních peněz.

Zobrazit celou diskusi