Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bankovní panika v USA se šíří do Evropy: Mají se Češi bát o svoje úspory? Ekonom přidal doporučení

Aktualizováno -
14. března 2023
12:56
Autor: ula, ČTK - 
14. března 2023
05:00

Po pátečním uzavření Sillicon Valley Bank (SVB), které se stalo největším krachem banky ve Spojených státech od zhroucení Washington Mutual v roce 2008 dnes americké úřady uzavřely newyorskou banku Signature Bank. I když česká koruna vůči dolaru posílila, bankovní panika se z USA šíří do Evropy, akcie českých bank se výrazně propadají, jak uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Mají se i Češi bát o svoje úspory?

„Krach SVB ve světle vysokých úrokových sazeb s sebou nese pachuť z krize 2008 a to zasáhlo banky po celém světě,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Přesto podle něj analytici z Wall Street uklidňují, že je nepravděpodobné, že by se tyto potíže rozšířily do celého bakovního systému. Většina bank nepodniká s takto rizikovým kapitálem.

Česká koruna přesto dnes ráno zpevnila pod úroveň 22 korun za jeden dolar. Ocitla se tak na své nejsilnější úrovni vůči americké měně od začátku tohoto měsíce. Může tedy krach další banky v USA ovlivnit i českou ekonomiku?

„Hrozba širší bankovní krize v USA by papírově měla českou korunu oslabovat, protože zvyšuje nejistotu ve světovém finančním systému. Zvláště, když bankovní otřesy mají již nyní mezinárodní přesah. Například britskou divizi Silicon Valley Bank proto nouzově kupuje velký bankovní dům HSBC,“ uvádí ekonom Lukáš Kovanda a vysvětluje, proč i přes všechny problémy česká měna sílí.

Bankovní panika se šíří do Evropy

Jinak je tomu ale u akcií. Bankovní panika se z USA šíří do Evropy, akcie českých bank se výrazně propadají.

„Nejvýrazněji na pražské burze ztrácí Erste Bank, zhruba šest procent. Znatelně klesají také akcie Komerční banky. Moneta je dole o zhruba procento. Výrazně se na zahraničních burzách propadají také mateřské ústavy největších tuzemských bank. Belgický ústav KBC, matka české ČSOB, má akcie dole o zhruba šest procent, stejně jako UniCredit Bank. Obchodování s akciemi UniCredit bylo podle informací agentury Bloomberg kvůli enormnímu propadu pozastaveno,“ vyjmenovává Kovanda.

Z evropských bank se nejvíce propadají akcie rakouské BAWAG, o zhruba třináct procent, a německé Commerzbank, o přibližně dvanáct procent. 

Podle Kovandy hrozí psychologická negativní vlna, jež by podryla důvěru v banky na Západě obecně, pak už by byla situace závažnější, a to i v Česku.

Mají se Češi bát o svoje úspory?

„Klienti tuzemských bank se zatím nemusejí obávat,“ uklidňuje Kovanda a pokračuje: „Riziko, že se potenciální širší bankovní krize přelije z USA do Evropy, je poměrně malé. Evropské banky se totiž stále těší z přílivu vkladů, na rozdíl od těch padlých amerických, a evropské banky jsou také obecně kapitálově silnější. Navíc finanční propojení evropských bank s těmi padlými americkými je malé.“

Přesto Kovanda doporučuje, aby klienti českých banky neměli v jedné tuzemské bance částku přesahující zhruba 2,3 milionu korun. „Pokud mají u jedné banky vyšší částku, než jsou 2,3 milionu korun, nemají peníze nad touto částkou ze zákona pojištěny a mohou o ně v případě pádu dané banky přijít. Pro příklad: pokud mají u jedné banky úspory třeba za 3,5 milionu korun, je lepší, když si třeba 1,5 milionu z této částky převedou do jiné banky tak, aby měli pojištěny veškeré své úspory,“ upozorňuje ekonom.

Českých startupů se to spíš nedotkne

Banka SVB se zaměřovala především na startupy. Podle Tomáše Ditrycha, partnera advokátní kanceláře Mavericks, se krach českých start-upů ve větší míře nedotkne. S bankou zřejmě spolupracovaly pouze jednotky českých firem. 

Podle Ditrycha krach SVB může v krátkodobém horizontu zhoršit dostupnost peněz nejen pro americké start-upy. To by podle něj mohlo v krajním případě vyústit i v existenční ohrožení těch, kdo na její provozní a překlenovací úvěry spoléhali. Podíl SVB na trhu úvěrového financování ale není tak zásadní, aby její problémy vyvolaly globální finanční krizi, uvedl. Bankovním sektorem minimálně v Americe ale nepochybně otřese, podotkl.

Centrální banka USA už zavedla sadu opatření

Americká centrální banka ve spolupráci s ministerstvem financí USA a dalšími tamními úřady přes víkend připravily sadu opatření, která by měla problémy zmíněných padlých bank odizolovat od převážného zbytku americké bankovní soustavy.

Akcie velkých bank JP Morgan Chase nebo Wells Fargo rostly dokonce už v pátek. „Velké banky jsou totiž trvale pod drobnohledem regulačních orgánů. Malé a středně velké banky, mezi něž patří jak Silicon Valley Bank, tak Signature Bank, nikoli. Právě na banky z tohoto segmentu, které nyní potřebují nejvíce pomoci, jsou zaměřena ona zmíněná záchranná opatření,“ vysvětluje Kovanda. 

Banky tak budou mít možnost čelit případnému silnému odlivu vkladů, a to prostřednictvím nové možnosti poměrně výhodného půjčování si u centrální banky. Zároveň budou moci u centrální banky zastavit své dluhopisy a další cenné papíry, které drží, a získat za ně nový kapitál, jímž rovněž pokryjí případný výpadek způsobený odlivem vkladů.

Víkendová sada opatření americké centrální banky by měla zabránit tomu, aby se něco takového plošněji opakovalo. „Banky už nyní nebudou muset se ztrátou prodávat dluhopisy a další cenné papíry, aby získaly nový kapitál, ale budou je moci zastavit u americké centrální banky a získat nový kapitál od ní, místo z trhu – tedy pochopitelně celkově pro ně za výhodnějších podmínek. Navíc budou mít přístup k výhodnějším půjčkám americké centrální banky. Americké úřady navíc kompenzují prostředky všech střadatelů padlých bank, i těch, kteří v nich měli vklady nad rámec jejich zákonného pojištění. I to situaci zklidňuje,“ pokračuje Kovanda.

Může propuknout mezinárodní krize?

Pokud se ovšem problémy dvou padlých bank odizolovat nepodaří, pak podle Kovandy může propuknout závažná bankovní krize s mezinárodním přesahem. „Což by sice mělo dopad v podobě zmírnění inflace, ale za cenu hlubší recese, a to i v Česku. Takže koruna by nakonec v takovém případě, v případě hlubší recese, třeba i citelně oslabovala, zatímco dolar – jakožto takzvané bezpečné útočiště – by zpevňoval,“ dodává k tomu ekonom.

Koruna sílí také proto, že evropské banky nemají tak koncentrovanou klientelu jako třeba právě Silicon Valley Bank.

„A navíc se stále těší z celkem zdravého přílivu nových vkladů, přičemž zůstávají dobře kapitalizované. To snižuje riziko „přelití“ bankovní krize přes Atlantik, což představuje tlak tlumící možný propad koruny v důsledku nynějších otřesů amerického bankovnictví,“ uzavírá Kovanda.

Video  Epicentrum: Lukáš Kovanda o zdražování a hrozbě propuštění  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Beata0 ( 28. března 2023 03:40 )

Dobrý den, jste nezaměstnaní nebo v tíživé finanční situaci a potřebujete seriózní soukromou půjčku. Nečekejte ani minutu a odešlete žádost o půjčku a následně požadovanou částku půjčky. Nabízím vám možnost získat půjčku až 500 000 eur s roční úrokovou sazbou 3 % po dobu maximálně 240 Měsíc.
Viber: +40 768 543 734
Whatsapp: +48 515 702 018
beata­.elzbi­eta@­seznam­.cz

Hana Mareckova ( 14. března 2023 18:00 )

We are in the time of never before and never again.

viho ( 14. března 2023 14:09 )

Krach je nedílnou součástí současného finančního systému peněz krytých dluhem. Peníze tiskne centrální banka a dává je k dispozici komerčním bankám s určitým úrokem, a ty je půjčují dále firmám a lidem s ještě vyšším úrokem. Takže logicky celkový dluh je vždycky větší než kolik peněz je v oběhu. Někdo v tom řetězci musí občas zkrachovat a nesplatit závazek, aby se systém vyrovnal. To je zvrácenost současného finančního systému, ale vládám to tak vyhovuje, protože finanční systém státu může vytvářet libovolné množství nekrytých peněz a stát většinou zkrachovat nemůže, všechno zaplatí běžní občané v podobě rostoucí inflace... Proto ani Fialova vláda nechce s inflací ve skutečnosti nijak bojovat...

Annika ( 14. března 2023 13:54 )

Naplanovana bankrupce kde manazeri banky rozprodali sve akcie banky jen par dnu pred padem

lucie13 ( 14. března 2023 10:16 )

USA je nejzadluženější zemí, přes 32 biliónů US dolarů a největším věřitelem nejen USA ale celého světa, je Čína.
Stačilo by, aby Čína naznačila, že podstoupí americké dluhy a je po USA i bez války.
Naše vládní garnitura se v USA vzhlíží, proto nejspíš ten nejvyšší nárůst státního dluhu v roce 2022, kdy vláda propálila 429 miliard a teď krade důchodcům a štěpí s médii společnost, když komolí něco o přidávání důchodcům, i když to je jen zákonná valorizace a ne zvedání důchodů. Díky své neschopnosti vláčí zem ve dvojmístné inflaci a v roce 2022 jsme byly jediná zem v EU, která se takovou měrou zadlužila. To nedokázal Babiš ani za corony a alespoň se platilo kvůli corona opatřením daňovým poplatníkům. Že někteří z nás podváděli, je druhá věc.
Vlastně ne, oni chtěli dokázat, že jsou lepší než Babiš

Zobrazit celou diskusi