Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Veronika s Alexem zemřeli při zemětřesení v Turecku: Novomanžele našli v objetí na posteli

Autor: rc, swp, ČTK - 
13. února 2023
18:24

Novomanželé Alex a Veronika Ilginovi se přestěhovali do tureckého Iskanderunu, aby tam začali nový život a založili rodinu. V Turecku žili teprve pár týdnů, když oblast zasáhlo zemětřesení. Přírodní katastrofu nepřežili. Bratr Alexe jejich těla našel pod troskami budovy. Alex a Veronika leželi v posteli a vzájemně se drželi.

V červenci minulého roku si Alex a Veronika Ilginovi řekli své »ano«. Svatba se konala ve floridském městě Orlando. Novomanželé se ale nakonec rozhodli přesídlit. V lednu letošního roku se odstěhovali do tureckého Iskanderunu, aby tam žili s Alexovou rodinou. Manželé toužili po dítěti a rozhodli se pro umělé oplodnění. Ovšem jejich štěstí v nové zemi netrvalo dlouho.

V pondělí 6. února jihovýchodní oblast Turecka zasáhlo silné zemětřesení. Ve chvíli, kdy se ozvaly otřesy, Alex a Veronika byli ve svém novém domově. „Alexův bratr se záchranným týmem ho našel pod troskami,“ uvedl pro britský deník Daily Mail Vasilious Poulos, nejlepší přítel Alexe s tím, že manželé leželi v posteli a drželi se. „Neměli ani příležitost vstát,“ dodal Poulos. Den předtím, než našli těla novomanželů, Alexův bratr prý z trosek vykopal tělo jejich matky.

Alex, který pracoval v bankovnictví, byl podle Poulose člověk, který víc myslel na ostatní než na sebe. Kdyby prý býval katastrofu přežil, nedokázal by stát stranou a pomáhal by záchranářům.

Desetitisíce obětí

V pondělí 13. února úřady oznámily, že obětí zemětřesení z 6. února je už nejméně 36 tisíc. V postižených oblastech pracuje přes 238 tisíc záchranářů a dobrovolníků, včetně skoro asi 9800 cizinců ze sedmi desítek zemí. AFAD také oznámil, že z postižené oblasti bylo evakuováno na 158 tisíc lidí.

Otřesy o síle 7,8 stupně před týdnem podle agentury Anadolu postihlo přes 13 milionů lidí v desítce tureckých provincií. Zasáhlo rovněž severozápad Sýrie, kde postihlo i oblast ovládnou povstalci. Podle OSN v Sýrii zemřelo kvůli zemětřesení přes 4300 lidí a tisíce dalších utrpěly zranění. Podle nevládní organizace Bílé přilby, která provádí záchranné operace v povstalci ovládaném regionu, zemřelo nejméně 3200 lidí. Syrská vláda hovoří o nejméně 1414 obětech v oblastech, které má režim pod svou kontrolou.

Video  Zdravotní sestřičky v tureckém Gaziantepu držely inkubátory při zemětřesení.  - Twitter
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání