Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Dárci poslali rodině hasiče Honzy (†39) více než milion korun: První slova kamaráda

Autor: jel - 
9. prosince 2022
20:14

Před týdnem došlo v Arnultovicích u Nového Boru k obrovské tragédii, která zasáhla hasiče po celé republice. Při požáru roubeného domu se tam propadl strop a pod troskami zůstal hasič Honza. Zachránit už se ho bohužel nepodařilo. Po statečném muži zůstala těhotná manželka a nevlastní dcerka, lidé pro rodinu zesnulého ve sbírce vybrali už více než milion korun. Blízký kamarád Honzy navíc podrobně popsal, jaký byl. Prý nikdy neriskoval a dbal na bezpečnost.

Ve středu 7. prosince proběhlo poslední rozloučení se statečným hasičem Honzou. Jeho smrt zasáhla hasičské sbory po celé zemi, nejvíce ale SDH Skalice u České Lípy, jehož byl Honza členem dlouhých 13 let.

Devětatřicetiletý vystudovaný inženýr si ve sboru vysloužil přezdívku „Inža“. V září se oženil s partnerkou Lenkou a společně se těšili na narození miminka. „V září jsem Honzovi odsvědčil svatbu, v prosinci mu budu stát u rakve. Asi jsou i horší věci, ale pro mne je tahle nejtěžší,“ prozradil v rozhovoru pro Deník blízký kamarád zesnulého Jan Stuchlík. 

Ten také dodal, že Honza byl vždy velmi obezřetný, zohlednil všechna možná rizika a zbytečně se nepouštěl do riskantních situací. „Vždy dbal na pravidla, aby se nikomu při zásahu nic nestalo,“ řekl Stuchlík s tím, že něco neuváženého by jeho kamarád nikdy neudělal. 

Video  Minuta ticha za dobrovolného hasiče Honzu  - HZS Ústeckého kraje
Video se připravuje ...

Za týden se vybralo přes milion

Celou tragédii těžce nese i celá Skalice u České Lípy, protože zesnulý hasič byl v obci rodákem a prožil tam celý svůj život. Obec se ve spolupráci právě s SDH rozhodla vypsat finanční sbírku.

Ta byla spuštěna 2. prosince a během jediného týdne v ní dárci vybrali více než milion korun. Peníze sice rodině nezmírní bolest, kterou po ztrátě blízkého cítí, ale v budoucnu jim snad alespoň uberou některé starosti. 

„Obdivuhodná byla jeho odvaha a odhodlání, s jakým bojoval s nezkrotným přírodním živlem. Navždy nám zůstane příkladem,“ zaznělo při posledním rozloučení se statečným Honzou. Ten bojoval s plameny i při velkém požáru Českého Švýcarska a loni zase pomáhal ve zničených obcích po tornádu na Moravě. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání