Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Protivládní protesty po smrti Íránky (†22) mají přes 400 obětí. Téměř 60 z nich jsou malé děti!

Autor: ČTK, pma - 
21. listopadu 2022
10:45

Lidé od poloviny září protestují kvůli zavražděné dvaadvacetileté Íránce kurdského původu Mahsá Amíníové. Ta byla zadržena poté, co měla příliš volně nasazený šátek hidžáb. Policie tvrdí, že žena utrpěla infarkt, ale podle rodiny a dalších zdrojů zemřela Mahsá na následky policejní brutality. Protesty v zemi trvají několik týdnů a přišlo během nich o život více než 400 osob. Podle médií je mezi mrtvými i mnoho dětí, konkrétně 46 chlapců a 12 dívek mladších 18 let.

22letá Íránka kurdského původu Mahsá Amíníová zemřela 16. září poté, co byla tři dny předtím zadržena mravnostní policií v Teheránu. Důvodem bylo nedodržení pravidla o správném nošení hidžábu. Tím si musí od islámské revoluce ženy v muslimské společnosti zakrývat vlasy, krk a poprsí. Mahsá ho podle tamních médií měla mít nedostatečně utažený.

Teheránská morální policie ženu zatkla a ta ve vazbě následně upadla do kómatu a zemřela. Podle policie Mahsu zastihl infarkt, rodina ale uvedla, že žena byla naprosto zdráva a stala se obětí policejní brutality. Tehdy se na sociálních sítích začala objevovat videa, na kterých Íránku policisté bili obuškem a tloukli hlavou o policejní auto.

Video  Češka o vraždě Mahsy (†22) a životě žen v Íránu: Brutální postup proti dívkám a tvrdé tresty  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Mezi obětmi jsou i děti

Smrt mladé Íránky rozdmýchala vlnu nevole vůči tamnímu režimu a již několik týdnů v zemi trvají protivládní protesty. Tamní bezpečnostní složky se demonstranty snaží násilně potlačovat. Podle nejnovějších informací organizace Hrana, která monitoruje porušování lidských práv v Íránu, bylo od začátků protestů zabito na 410 demonstrantů a 54 členů bezpečnostních sil.

Mezi zemřelými bylo i téměř šedesát nevinných dětí. Jenom v minulém týdnu bylo nahlášeno pět takových obětí, nejmladším zabitým byl devítiletý Kíjan Pírfalak. Jeho pohřeb se uskutečnil v pátek v rodinném kruhu.

Pět trestů smrti

Příbuzní během piety uvedli, že íránské bezpečnostní složky střílely na auto Pírfalakových, v němž seděl chlapec vedle svého otce. Íránská policie odpovědnost za chlapcovu smrt podobně jako v předpolích případech odmítla.

Mezi mrtvými dětmi je celkově 46 chlapců a 12 dívek mladších 18 let. Zatčeno bylo přes 17 tisíc osob. Pěti demonstrantům bylo Íránskou justicí uděleno za účast na protestech a vyvolávání násilí vůči policii pět trestů smrti.

Těl demonstrantů se Írán zbavuje

Kurdská nevládní organizace pro lidská práva se sídlem v Norsku (Hengaw) napsala, že se íránské bezpečnostní složky mají dokonce tajně zbavovat těl zabitých demonstrantů, aby předešly dalšímu násilí na jejich pohřbech. „Včera v noci, poté, co jednotky islámských revolučních gard (IRGC) zaútočily na nemocnici Shahid Gholi Pur v Bukanu, zmocnily se těla Shahryara Mohammadiho a tajně ho pohřbily,“ uvedla organizace.

Minulý týden demonstranti zapálili dům zesnulého zakladatele íránského islámského státu ajatolláha Rúholláha Chomejního. Podle Íránu ale k požáru nedošlo a před domem se objevila jen malá skupinka lidí, což nepotvrzují záběry ze sociálních sítí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání