Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Níká (†16) spálila šátek a záhadně zemřela: Svědci popsali poslední chvíle jednoho ze symbolů protestů v Íránu

Autor: rc - 
28. října 2022
17:26

Dívka v černém stojící na převrácené popelnici a v rukou držící hořící černý šátek. Teprve šestnáctiletá Níká Šáhkaramíová se stala symbolem protestů v Íránu, které trvají už desítky dnů. Dospívající dívka během protestů v Teheránu bohužel zemřela. Zatímco úřady tvrdí, že zemřela po pádu z budovy a její smrt nesouvisí s protivládními protesty, její rodina trvá na tom, že zemřela poté, co skončila ve vazbě. Svědkové, kteří se zúčastnili protestů na ulici Valíasr v Teheránu, tvrdili, že viděli, jak dívku zatkla policie.

Protesty začaly v íránském Saqqezu, kde se konalo rozloučení s Mahsou Amíníovou. Dvaadvacetiletá Íránka zemřela poté, co byla zadržena náboženskou policii. Ve vazbě skončila kvůli tomu, že jí zpod šátku údajně vykukovaly prameny vlasů.

Podle informací BBC Persian na hřbitov v rodném městě Mahsy přišly tisíce lidí, kteří zablokovali silnice. Lidé začali skandovat hesla jako „smrt diktátorovi“. Bezpečnostní síly měly proti protestujícím začít střílet. Videa a fotografie se začaly šířit po sociálních sítích a protivládní protesty se rozšířily do dalších měst Íránu. Trvají už desítky dní.

Dívka s hořícím šátkem

Kromě Amíníové se staly symbolem protestů i další dívky, které při nich zemřely. Jednou z nich je Níká Šáhkaramíová, která se 20. září zúčastnila protestů v Teheránu. Právě video s ní se šířilo po sociálních sítích. Dívka oděná do černé barvy stojí na převrácené popelnici a pálí svůj šátek.

Podle informací CNN video vzniklo u teheránského parku Lále. Právě zmíněná televize zmapovala dívčiny poslední kroky. Níká totiž ten den zmizela a její rodina víc než týden netušila, co se s ní stalo.  Íránské úřady uvedly, že byla nalezena 21. září mrtvá.

Teheránský prokurátor tvrdil, že spadla ze střechy budovy a její smrt nemá žádnou spojitost s protivládními protesty. Nicméně oficiální média uvedla, že spáchala sebevraždu. Její matka věří, že za její smrtí stojí bezpečnostní složky.

Poslední minuty

Studenti se 20. září shromáždili u parku Lále kolem 17 hodiny odpoledne, mezi nimi byla i Níká. „Spálila svůj šátek a zamávala jím. Řekla jsem jí, aby s tím nemávala, protože by se mohla popálit, jen ať to drží, dokud neshoří,“ uvedla svědkyně Nímá. „Pak vzala šátek dvou přítelkyň, které byly s ní a spálila je také,“ dodala. „Pamatuji si, jak byla statečná, protože vylezla na tu popelnici,“ uvedla Nadžme. Podle dalšího svědka byla následně viděna na ulici Enqeláb v Teheránu, kde měla někomu volat. V té době se už bezpečnostní složky snažily protesty tvrdě potlačit. „Použili slzný plyn,“ uvedl Réza s tím, že stříleli a zatýkali demonstranty.

Svědkyně Díná prý viděla Níkú u Teheránské univerzity, kde se demonstranti shromáždili. „Na vlastní oči jsem viděl, jak bezpečnostní síly bijí ženy obušky a mnohé z nich popadly a naložily je do dodávek,“ dodal Réza. Právě tehdy byla Níká viděna naposledy. Bylo to na ulici Valíasr kolem půl deváté večer. Tehdy se krčila v masce u bílého auta, zatímco všude kolem vládl chaos.

Teta Níky Ataš uvedla, že ji někdo kontaktoval a řekl jí, že dívku zatkli a vzali do vazby. „Poté, co jsme skončili s výslechem a sestavením spisu, byla před jedním nebo dvěma dny převezena do vězení Evín,“ uvedla. „Chtěl jsem ji zachránit, ale nemohla jsem. Na chodníku bylo asi dvacet nebo třicet basídžů na motorkách,“ uvedl svědek Ladan. „Šáhkaramíová po nich házela kameny. Bál jsem se a dokonce jsem kolem ní prošel a řekl, aby dávala pozor, protože v ulicích bylo několik policistů v civilu, kteří projížděli auty a hledali ji,“ řekl s tím, že ji pak zadrželi.

Video  Smrt Mahsy Amíniové: Ženy protestují stříháním vlasů proti dění v Íránu  - Reuters
Video se připravuje ...

hirosk ( 28. října 2022 23:14 )

Tie zeny maju teda riadnu guraz. Drzte sa

lollo ( 28. října 2022 18:59 )

A co na to "naše" Lela - propagátorka hidžábu? Jo, vlastně, ta má starosti s náctiletými.

Zobrazit celou diskusi