Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Krásná Íránka (†20) demonstrovala za práva žen: Ozbrojené složky ji na místě zastřelily

Autor: rix, ČTK - 
26. září 2022
16:08

Další nevinnou oběť v podobě teprve dvacetileté Hadís Nadžáfiové si vyžádaly protesty proti náboženské brutalitě v Íránu. Člen tamních bezpečnostních sil ji popravil šesti kulkami. Íránské ženy přitom již déle než týden protestují kvůli smrti Mahsá Amíníové (†22), která zřejmě podlehla po brutálnímu zásahu mravnostní policie. Nepokoje si vyžádaly již přes čtyřicet mrtvých. 

Na Twitteru koluje video, na kterém si Nadžáfiová svazuje vlasy a chystá se po vzoru ostatních žen demonstrovat za svá práva v silně nábožensky orientovaném Íránu. Její protest bohužel dlouho netrval. Od člena íránských bezpečnostních sil dostala mimo jiné střelu do hrudníku, obličeje i krku, informoval deník The Sun.

Jde o další z případů, který ještě více pobouřil íránskou veřejnost. „Ta dívka se jen chystala připojit k protestům proti vraždě a byla zabita šesti střelami,“ kroutila hlavou íránská novinářka Masíh Alínežádová.

Mrtvých protestujících přibývá

Na 41 stoupl počet obětí protestů, které v Íránu pokračují již více než týden kvůli smrti mladé ženy v policejní vazbě. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na íránská státní média. Protesty se konají ve více než 40 městech včetně Teheránu. Ženy na nich mimo jiné pálí hidžáby, kterými si mají podle pravidel islámské republiky zakrývat vlasy.

Právě kvůli porušení pravidel pro nošení pokrývky hlavy teheránská morální policie minulý týden v úterý zatkla Mahsá Amíníovou, která ale ve vazbě upadla do kómatu a zemřela. Bylo jí 22 let a podle rodiny byla předtím zdravá. Policie tvrdí, že zemřela na infarkt. Podle zpráv kolujících na sociálních sítích ji policisté bili obuškem a zranili, když se udeřila hlavou o policejní auto. V kómatu byla tři dny. Právě její smrt zažehla v Íránu bouřlivé protesty. 

Video  Rusové granáty a střelbou rozehnali demonstraci v Enerhodaru  - Reuters
Video se připravuje ...

Varování: Fotografie obsahují násilí

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání