Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tresty pro demonstranty! Írán chce za každou cenu potlačit protesty proti režimu

Aktualizováno -
20. listopadu 2022
09:35
Autor: CTK, newsweek, dn - 
9. listopadu 2022
13:18

Členové íránského parlamentu zveřejnili dopis, ve kterém se vyslovují pro tvrdé tresty pro protirežimní demonstranty. Původní verze tohoto článku obsahovala tvrzení, že parlament schválil trest smrti pro všechny zadržené demonstranty, kterých je skoro 15 tisíc, nicméně server Newsweek, který informaci přinesl, se opravil. Protesty trvají již několik týdnů a představují největší projev protirežimního odporu za poslední léta, jejich spouštěčem bylo ubití 22leté Mahsy Amíníové mravnostní policií za to, že měla špatně nasazený hidžáb.

Parlament reagoval na víkendové usnesení vyzývající justici k ráznému potrestání těch, kteří se účastnili protirežimních protestů, i těch, kteří je podporovali a vyprovokovali. Rozsáhlé protivládní demonstrace propukly v září po smrti 22leté Íránky kurdského původu Mahsy Amíníové, kterou mravnostní policie zadržela podle médií kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb - šátek, který musejí ženy v Íránu nosit na veřejnosti od islámské revoluce z roku 1979. Demonstrace trvají už téměř 60 dní.

Podle organizace HRANA, která monitoruje porušování lidských práv v Íránu, bylo v zemi zabito 321 účastníků protivládních protestů, z toho 50 nezletilých. Zabito bylo také 38 příslušníků bezpečnostních sil, uvádí HRANA. Státní média pak minulý měsíc oznámila, že bylo zabito více než 46 příslušníků bezpečnostních sil včetně policistů. Vládní představitelé neposkytli odhad počtu mrtvých.

Demonstrace, které jsou jednou z největších výzev pro íránské duchovní vůdce od islámské revoluce v roce 1979, trvají již osm týdnů navzdory přísným bezpečnostním opatřením a tvrdým varováním ze strany bezpečnostních složek. Celonárodních protestů se účastnili lidé ze všech společenských vrstev, významnou roli hrály studentky a další ženy, které mávaly a pálily šátky. Íránští představitelé obvinili z podněcování nepokojů své nepřátele včetně Spojených států.

Video  Írán: Protesty po smrti 22leté Mahsy Amíniové  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi