Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrtvé ženy i ajatolláh v plamenech! Hackeři nabourali vysílání státní televize v Íránu

Aktualizováno -
9. října 2022
21:45
Autor: ČTK, simao - 
9. října 2022
20:35

Íránskou státní televizi v sobotu večer zřejmě napadli hackeři, kteří přerušili vysílání zpravodajství, aby vyjádřili protest proti vůdci země. Na obrazovce se objevila maska, obraz duchovního vůdce Alího Chameneího a kolem něj plameny a další záběry. Předtím při nových nepokojích vyvolaných smrtí Mahsy Amíníové byli při střetech protestujících s bezpečnostními složkami zastřeleni nejméně tři lidé, uvedl server televize BBC. Protesty pokračovaly podle agentury Reuters po celém Íránu i dnes. Státní média oznámila, že v sobotu přišli o život dva příslušníci bezpečnostních sil. Úřady dnes zavřely školy v íránském Kurdistánu a v jedné škole policisté pozatýkali žáky.

Sobotní televizní zpravodajství bylo kolem 18:00 místního času přerušeno záběry, na kterých byl mimo jiné nejvyšší představitel Íránu s terčem na hlavě, fotografie zesnulé Mahsy Amíníové a tří dalších žen zabitých při protestech. Na jednom z popisků bylo „přidejte se k nám a povstaňte“, na jiném pak „krev našich mladých kape z vašich rukou“.

Skupina, která narušila vysílání, se nazvala Alího spravedlnost. Televize však krátce po narušení vysílání vypnula. Podobné projevy proti ajatolláhovi Alímu Chameneímu, který má v zemi téměř úplnou moc, jsou historicky vzácné. Smrt Amíníové však vyvolala otevřený nesouhlas.

Dvaadvacetiletá íránská Kurdka Amíníová byla zadržena v Teheránu mravnostní policií, protože si údajně řádně nezakrývala vlasy. Tři dny po svém zatčení zemřela 16. září v policejní vazbě. Její smrt vyvolala v celé zemi nebývalou vlnu protestů.

Lidskoprávní organizace Iran Human Rights sídlící v Norsku uvedla, že při nepokojích bylo zabito již nejméně 185 lidí, včetně nejméně 19 dětí. Zhruba polovinou se na tomto počtu podílí provincie Sístán a Balúčestán.

Íránské úřady pak uvádějí, že při násilnostech přišlo o život nejméně 20 příslušníků bezpečnostních složek. Poslední dvě z těchto úmrtí připadají na sobotu. Demonstranti v Teheránu podle státních médií způsobili zranění hlavy členovi dobrovolných jednotek basídžů. V kurdském městě Sanandadž přišel o život příslušník revolučních gard.

Video  Írán: Protesty po smrti 22leté Mahsy Amíniové  - Reuters
Video se připravuje ...

K demonstrujícím se připojují i školáci. Úřady v kurdských provinciích na severu země dnes nechaly zavřít všechny základní a střední školy, což je podle listu The Guardian známka toho, že si stát uvědomuje rozsah protestních akcí. K některým školám přijely dodávkové vozy bez poznávacích značek a policisté zatýkali žáky. Ministr školství Mohammad Mahdí Kázem řekl, že žádný žák ani student nebyli ze škol vyloučeni. Úřady pouze kontaktovaly rodiče žáků, kteří se připojili k protestům.

Prezident Ebráhím Raísí jednal se zástupci bezpečnosti o účinnějším potlačení protestů. Náměstek ministra vnitra Saíd Mírahmadí přitom řekl, že až na Teherán a Sanandadž byla situace v zemi klidná. „Od této chvíle zůstanou všichni, kdo budou zatčení, v cele až do zahájení jejich procesu. Soudy budou rychlé a tresty odstrašující,“ řekl Mírahmadí.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková dnes uvedla, že Německo zajistí, aby Evropská unie zmrazila majetek osob odpovědných za násilné potlačení protivládních protestů v Íránu a zakáže jim vstup do EU.

Německo, Francie, Dánsko, Španělsko, Itálie a Česko, které nyní předsedá Radě EU, podle dřívějších informací od zdroje z německého ministerstva zahraničí předložily 16 návrhů na nové sankce EU vůči Íránu za jeho zásahy proti protestům. Rozhodnout o nových sankcích by mohli ministři zahraničí EU na svém zasedání 17. října.

Muž troubil na odporu demonstrantů. Zastřelili ho

V sobotu přišli kvůli protestům o život nejméně tři lidé. Jedním z nich byl muž zastřelený v autě poté, co troubil na podporu protestujících. Na jednom videu na internetu je vidět ženu postřelenou do krku, která leží v bezvědomí na zemi.

Státní tisková agentura IRNA pak uvedla, že „kontrarevolucionáři“ zabili jednoho muže. Tímto výrazem se v Íránu označují odpůrci režimu, který se ustavil po vítězství islámské revoluce v roce 1979.

Na podporu protestujících byly v několika městech uzavřeny obchody, včetně teheránského bazaru, kde někteří zapálili policejní stanici a vyhnali bezpečnostní složky. Protesty na bazaru zřejmě vyvolají znepokojení mezi íránskými představiteli, protože ti počítají obchodníky mezi své příznivce.

Video  Smrt Mahsy Amíniové: Ženy protestují stříháním vlasů proti dění v Íránu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi