Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Íránku zatkla mravnostní policie: Před očima jí zmlátili přítele. Důvod nepochopíte!

Autor: rc - 
27. října 2022
17:07

Jaké to je přijít pod ruce náboženské policie v Íránu, na vlastní kůži zažila Íránka Árezú. Bylo jí pouhých šestnáct, když si vyšla s chlapcem do kina. Zadržela je ale  policie a zatkla. Ve vězení si prošla peklem. Drželi ji tam několik hodin o žízni a hladu a dívala se, jak mlátí jejího přítele.

Studovala střední školu v Íránu a její přítel ji pozval do kina. Árezú na tom neviděla nic špatného a souhlasila. Ovšem narazili na náboženskou policii. Tehdy šestnáctiletou dívku a jejího přítele zadrželi. Oba dva skončili ve vězení. „Byli jsme v cele deset hodin bez vody a jídla. Bylo léto a strašné vedro. Myslela jsem, že umřu žízní,“ popsala pro televizi ABC Árezú s tím, že se navíc musela dívat na to, jak její přítel trpí. „Mlátili mého přítele přímo přede mnou. Bylo to tak hrozný,“ dodala.

Pak přišla řada na Árezú, kterou donutili, aby odpřísáhla, že už se s přítelem neuvidí. „Donutili mě podepsat papíry, v nichž bylo řečeno, že už s ním znovu neshledám. Plakala jsem týdny,“ přiznala. „Chvíli jsem byla v depresích. Myslela jsem si, že jsem znectila mé rodiče a udělala špatnou věc. Kdykoliv jsem od té doby viděla policii poblíž, třásla jsem se, protože mě děsili.“

Nakonec se rozhodla, že v Íránu nezůstane a teď se svou rodinou žije v Austrálii. Íránem otřásají v současné chvíli protesty, které spustila smrt dvaadvacetileté Mahsá Amíníové. Dívku zadržela právě náboženská policie kvůli tomu, že jí zpod šátku vykukovaly prameny vlasů. Mahsá skončila ve vazbě a o několik dní později zemřela. „Íránci nebojují jen kvůli povinnému hidžábu nebo náboženské policii. Protestují kvůli katastrofální ekonomice, vysoké míře nezaměstnanosti, chudobě, dětským sňatkům, vládní korupci, mučení, nuceným přiznáním a žádné svobodě projevu“ uvedla.

Jako jít na lov

Smrt Mahsá Amíníové a protivládní protesty přitáhly pozornost k náboženské policii, která prochází ulicemi íránských měst. Jeden ze členů náboženské policie se rozhodl anonymně promluvit pro BBC a vysvětlil, jakou roli mají policisté a co je jejich úkolem. Zároveň nastínil, jaké to je být právě členem této speciální jednotky, která v perštině nese název „Gašt-e Eršad“.

„Řekli nám, že důvodem, proč pracujeme pro jednotky náboženské policie, je ochrana žen. Protože pokud se nebudou správně oblékat, pak by mohli vyprovokovat muže a ti by jim ublížili,“ uvedl pro výše zmíněný deník. Do ulic se prý vydávali v týmech, které měly šest členů. Nejčastěji tým tvořili čtyři muži a dvě ženy. Mířili hlavně do míst, kde se koncentrovalo co nejvíc lidí. „Je to jako bychom šli na lov,“ uvedl s tím, že právě požadavek, aby se zdržovali tam, kde jsou davy, se mu zdál zvláštní. „Potenciálně to znamená, že bychom měli zatknout víc lidí?“ uvažuje. Většina policistů jsou prý vojáci, kteří procházejí povinnou vojenskou službou.

Video  Írán: Protesty po smrti 22leté Mahsy Amíniové  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi