Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Věznice s odpůrci režimu v plamenech: Čtyři mrtví a desítky zraněných v Teheránu

Aktualizováno -
16. října 2022
13:25
Autor: ČTK - 
15. října 2022
21:35

Věznici Evín v Teheránu, kde jsou zadržováni političtí vězni, zachvátil požár a od objektu se ozývá střelba a zvuk poplašného zařízení. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na videonahrávky na twitteru. Zemřeli čtyři lidé, dalších 61 jbylo zraněno. Informovaly o tom dnes místní úřady. Ty ještě v noci na dnešek uváděly, že požár si vyžádal pouze několik zraněných a že při něm nikdo nezahynul, uvedla agentura Reuters.

Nejmenovaný íránský bezpečnostní představitel později Reuters řekl, že ve věznici Evín začala vzpoura, která vedla k požáru, a již byla potlačena. Na místě zasahují hasiči, dodal zmíněný činitel. Íránská státní tisková agentura IRNA uvedla, že vzpoura se odehrála v části věznice, kde jsou zadržováni „gangsteři“. Podle agentury Reuters tím IRNA naznačila, že političtí vězni nebyli do incidentu zapojeni.

Rodiny vězňů se shromáždily před hlavním vchodem do věznice Evín. Vidím oheň a kouř a spoustu příslušníků speciálních sil. Jsou tam také sanitky,“ uvedl jeden ze svědků kontaktovaný agenturou Reuters.

K požáru ve věznici se už v sobotu vyjádřilo také americké ministerstvo zahraničí. „Írán je plně zodpovědný za bezpečnost neprávem držených občanů, kteří by měli být okamžitě propuštěni,“ uvedl mluvčí ministerstva Ned Price. Ve věznici Evín je i několik Američanů či lidí s dvojím občanstvím, včetně Siamaka Namaziho. Ten byl v Íránu zatčen v říjnu 2015, když tam přicestoval na návštěvu příbuzných, a rok nato byl odsouzen k deseti letům vězení za špionáž. Obvinění odmítá a ani podle organizací na ochranu lidských práv se špionáže nedopustil.

V Evínu je podle agentury AFP i francouzská vědkyně íránského původu Fariba Adelkhahová, odsouzená v roce 2020 za ohrožení bezpečnosti Íránu k pěti letům vězení, anebo Američan íránského původu Emad Shargi, zatčený loni rovněž kvůli obvinění ze špionáže. V tomto vězení je podle některých zdrojů i mezinárodně uznávaný íránský režisér Džafar Panahí.

Íránská vláda proti účastníkům demonstrací tvrdě zasahuje, což si vyžádalo podle nevládních organizací na dvě stovky obětí, včetně příslušníků bezpečnostních složek.

Věznici Evín, kde jsou většinou zadržováni lidé, kteří čelí obviněním z ohrožení bezpečnosti, dlouhodobě kritizují západní organizace na ochranu lidských práv. Organizace Human Rights Watch (HRW) v minulosti uvedla, že se v Evínu využívají výhrůžky mučením a hrozby trvalého uvěznění a mučení rodinných příslušníků. Běžné je i klamání a ponižování zadržených, vícedenní výslechy trvající až pět nebo šest hodin, odepírání lékařské péče a odmítání návštěv rodinných příslušníků.

Video  Írán: Protesty po smrti 22leté Mahsy Amíniové  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi