Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Už žádná videa s ruskými zajatci: Porušujete úmluvy, kárá Ukrajinu lidskoprávní organizace

Autor: ČTK - 
17. března 2022
15:05

Ukrajinské úřady svým zacházením s ruskými válečnými zajatci porušují Ženevské úmluvy a měly by ukončit zveřejňování videozáznamů se zajatými vojáky na sociálních sítích, protože těm kvůli tomu hrozí zastrašování a ponižování. Vyzvala k tomu organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW).

HRW upozorňuje, že videa se zajatými vojáky zveřejňuje ukrajinská tajná služba SBU na svém účtu na sociální síti Telegram, který má téměř 900.000 sledujících, a sdílí je i na facebooku, twitteru, instagramu a YouTube kanálu. Zajatci často na videích zjevně pod nátlakem udávají svá celá jména, identifikační čísla, adresy i jména rodičů.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

„Povinnost chránit válečné zajatce, aby se nestali objektem veřejného zájmu, a zabránit jejich zastrašování a ponižování je součástí širšího závazku lidského zacházení se zajatci a ochrany jejich rodin. Ukrajinské úřady by měly ukončit zveřejňování těchto videí online,“ uvedla Aisling Reidyová z HRW.

Kanály, kde se videa objevují, provozuje ukrajinské ministerstvo vnitra, které tvrdí, že jde o službu rodinám zajatých, zraněných a padlých vojáků, aby mohly své blízké identifikovat. Vojáci často ukazují své doklady, mívají pásku přes oči, někdy je kamera zachycuje při telefonátu domů nebo při výslechu.

Třetí Ženevská úmluva o zacházení s válečnými zajatci nařizuje válčícím stranám, aby se zajatci zacházely lidsky a dostalo se jim lékařské péče. „Váleční zajatci musí být vždy chráněni před násilným činem nebo zastrašováním, před urážkami a před zvědavostí obecenstva,“ stanovuje dokument.

Video  Letecké záběry invaze a ruské tanky z dronu: Takhle postupuje Putin na Kyjev.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa