Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lipavský v Blesku: Ukrajina válku vyhraje. Zmínil barbarství Rusů a „nechutné“ útoky

Aktualizováno -
17. března 2022
15:51
Autor: Jakub Kopřiva, vol, Mii - 
17. března 2022
12:00

Už tři týdny ruská vojska okupují Ukrajinu. Válkou zmítaná země v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským prosí Západ o zbraně nebo humanitární i vojenskou podporu. I přes obrovské ztráty je český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) přesvědčen, že Ukrajina válku vyhraje. V Epicentru Blesku přiznal, že cesta premiéra Petra Fialy (ODS) do Kyjeva byla riskantní, ale zároveň byla podle ministra silným vzkazem.

Lipavský podotkl, že je třeba pokračovat ve vojenské, humanitární a politické podpoře Ukrajiny. Nadále je podle něj třeba cílit i na sankcionování Ruska a odtrhávání se od něj, abychom nákupem plynu a ropy „neživili Putinovu válečnou mašinérii“.

Nechtěl ale prozradit, zda Česko plánuje vyhoštění ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. „Samozřejmě nám zbývají další diplomatické kroky,“ řekl Lipavský s tím, že evropské země opravdu chystají vyhoštění diplomatů a Česko to s nimi koordinuje. „Pracujeme s tím, co máme,“ uvedl ministr.

22:06
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Vyhoštění jednoho člověka v kontextu celé války je podle něj ale jen symbolickým aktem. „Je dobré mít zachovaný základní diplomatický kanál vůči Ruské federaci,“ míní šéf diplomacie.

Středeční bombardování divadla v Mariupolu, kde bylo skrytých několik stovek civilistů, označil Lipavský za „nechutné“. Ruský prezident Vladimir Putin a jeho vojska se podle něj dopouštějí barbarství.

Cestu premiéra Petra Fialy (ODS) do ostřelovaného Kyjeva jednoznačně podpořil, byť ji označil za riskantní. A opřel se do Francie, Německa a dalších zemí, které byly z výpravy negativně překvapeny. Podle něj by měly ukázat více vůdcovského postavení a přestat rozdělovat Evropskou unii na staré a nové státy. Lipavský je ale v tomto směru optimistický. „Myslím si, že je to věc, která se každým rokem mění,“ řekl.

Ministr také sdělil, že Česko bude situaci na Ukrajině intenzivně řešit v rámci nadcházejícího jednání Rady EU. „Aktivně hledáme cesty, jak promítnout současnou situaci do priorit předsednictví,“ uvedl Lipavský s tím, že Česko má našlápnuto být významným hráčem na evropském poli - i díky Fialově návštěvě.

A kdy by válka mohla skončit? „Neumím odhadnout,“ odpověděl Lipavský. Česko a celá Evropa ale už nyní nese následky Putinova šíleného chování. „Pro nás je klíčové, aby v Evropě bylo bezpečno (…), když bude bezpečno na Ukrajině, bude bezpečno i zde,“ konstatoval ministr. „Nepochybuji, že Ukrajina vyhraje,“ dodal záhy.

Video  Epicentrum - Jan Lipavský  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

agent ( 17. března 2022 21:54 )

denisz ( 17. března 2022 21:24 )

Mladý Lipavský zaregistroval velké vlastenectví, odhodlání Ukrajinců se bránit agresorovi. Fandí jim a je pro dodávání dalších zbraní, jako USA. Bojím se ale prodlužování bojů a váznutí mírových řešení, aby to neskončilo zničením tak zkoušené země. . .

buban ( 17. března 2022 21:08 )

Ovšem tím rozhodně neomlouvám jednání Putina.

buban ( 17. března 2022 21:00 )

srovnán se zemí a v městě Nikolajevsk neměli žádné údaje z Balšoj Tokmaku.

buban ( 17. března 2022 20:55 )

Ukrajina je v totálním zmatku již spoustu let.Můj děda skončil coby válečný zajatec v Česku v r.1914? bez dokladů,uvedl,že má 11 bratrů a jejich otec byl kozácký vůdce-ataman.Rodinu sem zkoušela najít-ovšem Balšoj Tokmak byl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa