Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladou Íránku (20) zatkli při protivládních protestech: Svědectví krutého mučení!

Autor: rc - 
10. listopadu 2022
19:17

Od půlky září zmítají Íránem protivládní protesty, při nichž přišly o život stovky lidí, další tisíce demonstrantů skončily v poutech. Jedna z protestujících, Chosró Kalbasí Esfaháníová, skončila v policejní vazbě, kde si prošla peklem. Mladá žena uvedla, že byla svědkyní brutálního mučení, kterého se dozorci dopouštěli.

Bezpečnostní složky během protivládních protestů v Íránu podle BBC zadržely více než 14 tisíc lidí a 328 jich přišlo o život. V policejní cele skončila i dvacetiletá Chosró Kalbasí Esfaháníová, jež se s BBC o své zkušenosti z vazby podělila. Ve vazbě strávila týden.

Po sedmi dnech se dostala ven na kauci, ovšem vzpomínky na dny strávené za mřížemi ji budou pronásledovat do konce života. Stala se svědkyní fyzického a psychického mučení.

Vidět ostatní trpět

Nejhorší prý nebylo to, když se k ní samotné chovali krutě, ale největší bolest cítila, když viděla, jak trpí ostatní. „Mohu s jistotou říci, že téměř nikdo neplakal kvůli vlastním zraněním. Bylo to pouze nad bolestí druhých nebo ze strachu o rodiny,“ promluvila Chosró o nejhorších chvílích svého života.

Ve vazbě byla spolu s dalšími dívkami. Dvěma z nich bylo pouhých patnáct let. Obě dvě prý trpěly chronickými onemocněními, ale dozorci jim odmítali dávat jejich léky. Jedna z dívek psychickou zátěž nevydržela, zpanikařila a omdlela.

Odmítnutí lékařské péče

„Požádaly jsme je, aby zavolali sanitku, ale důstojnice řekla, že bude brzy v pořádku. Tytéž ženy byly mučeny při výslechu,“ vypověděla Chosró. Jejich ruce byly vážně zraněné. „Měly téměř všechny nehty zlomené. Když měla další žena záchvat, dozorkyně nad tím jen pokrčily rameny a řekly, že kdyby zemřela, znamenalo by to „o jeden kus odpadu na světě méně“. Trpěla epilepsií, ale dozorci jí odmítli přístup k lékům. Čtvrtá žena měla rakovinu. Dozorkyně jí ale zamítly přístup k lékařské péči. Měla dopisy od uznávaných lékařů, že potřebuje navštívit kliniky kvůli běžným procedurám, ale ony jí odmítly poskytnout lékařskou péči,“ popsala dívka.

Brutální bití

Ve stejnou chvíli, kdy ji bezpečnostní složky zadržely, zatkly i dvacetiletého mladíka. „Byl velmi krutě zbit bezpečnostními složkami. Udeřily ho do hlavy obušky. Bál se, že tam zemře. Řekl nám své jméno a adresu rodičů, abychom jim mohli vyprávět o jeho posledních chvílích,“ popsala další brutalitu.

Do cely vedle umístili mladé muže. Všichni zřetelně slyšeli, jak je bijí. Slyšeli jejich křik. Na rozdíl od ní se mnoho lidí domů nedostane, jelikož nemají na zaplacení tučné kauce. Ve svém městě, které tak dobře zná, se prý vůbec necítí v bezpečí. Všude jsou bezpečnostní kamery, a tak prý cítí, že už nikde není doopravdy sama a že nemá soukromí.

Video  Smrt Mahsy Amíníové: Ženy protestují stříháním vlasů proti dění v Íránu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání