Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uříznuté končetiny a rozdrcená hlava: Kriminalistům se po 48 letech podařilo identifikovat „dámu z dun“

Autor: rix - 
5. listopadu 2022
17:40

Málokterý případ natolik otřásl americkou společností jako tento. Sympatickou maminku našla teprve dvanáctiletá dívka znetvořenou v písku v americkém Provincetownu. Měla odříznuté ruce a rozdrcenou, téměř uříznutou hlavu. Po skoro padesáti letech se „dámu z dun“ konečně povedlo kriminalistům identifikovat. Jde o Ruth Marii Terryovou. Po jejím vrahovi ale jako by se slehla zem.

Zvláštní agent FBI v Bostonu Joseph Bonavolonta označuje odhalení identity za velký zlom. „Snad nás to dovede až k vrahovi,“ uvedl na tiskové konferenci. Vysvětlil, že ač se podařilo Ruth identifikovat, bolest příbuzných to nezmírní. „Ale doufejme, že nám to pomůže odpovědět na některé otázky, zatímco budeme pátrat po vrahovi,“ sdělil Bonavolonta podle serveru NBC News.

Nebohou Terryovou našla v dunách znetvořenou teprve dvanáctiletá školačka Leslie Metcalfeová v roce 1974. Byla zrovna na procházce se psem, když její mazlíček začal znenadání štěkat. To, co pak uviděla, už z hlavy nikdy nevymaže. Lidské tělo mělo uříznuté horní končetiny a napůl odříznutou a rozdrcenou hlavu.

Američanku zřejmě zabil úder tupým předmětem do hlavy. „Levá strana její lebky byla úplně rozdrcená,“ uvedly úřady. Na místě nebyla nalezena žádná zbraň. Pátrání po vrahovi trvalo roky a bylo marné. „Ženu nebylo možné dříve identifikovat, vrah se zbavil jejích rukou, neměli jsme tak otisky prstů,“ dodaly úřady.

Během desetiletí vyšetřovatelé používali techniky, aby se ženu pokusili identifikovat. Prohledávali celé čtvrti, prověřili na tisíc lidí a případů pohřešovaných osob. Nic ale k úspěchu nevedlo.

K odhalení její identity nakonec vedla investigativní genealogie, kterou Bonavolonta popsal jako kombinaci analýzy DNA s tradičním genealogickým výzkumem historických záznamů.

Terryová se narodila v Tennessee a okolí ji zbožňovalo. Byla popisována jako milovaná sestra, manželka a matka. Notoricky známý případ vyvolal v průběhu let národní zájem i teorie a zkazky o tom, kdo byl za smrt tehdy neznámé zodpovědný.

Největší podezření kdysi padlo na notoricky známého bostonského vraha Jamese Bulgera. Toho svědci viděli s ženou odpovídající popisu zavražděné, spojení však nebylo nikdy prokázáno. Vyšetřování otřesného případu tak nadále pokračuje. „Žádný vrah ani násilník nesmí zůstat v klidu. Chceme dopřát rodinám obětí spravedlnost,“ dodal na tiskové konferenci Joseph Bonavolonta.

Video  Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

3dots ( 5. listopadu 2022 18:37 )

Proč si břídilové z Blesku nedohledají další podrobnosti, ze kterých je téměř jisté, že jí oddělal novopečený manžel Muldavine (+2002) s pestrou minulostí, mj. vyšetřovaný jako podezřelý z vraždy bývalé manželky a nevlastní dcery?? Umíte prd, pisálkové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání