Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vražda na Kavalírce v Případech 1. oddělení: Varhaník v parku zastřelil kolemjdoucího!

Autor: pma, ČTK - 
7. listopadu 2022
19:30

V pořadí již desátý díl úspěšného kriminálního seriálu Případy 1. oddělení odvysílá v pondělí večer Česká televize. Tato epizoda s názvem Smolař je inspirována skutečnou vraždou z roku 2016. Tehdy varhaník Jiří Čipera zastřelil cestou z hospody pětadvacetiletého mladíka Milana C. v parku Kavalírka na Praze 5. Za to nakonec od soudu odešel s deseti lety odnětí svobody a pozůstalým po oběti musel zaplatit více než půl milionu korun.

Stejně jako seriálovou mordpartu, tak i tu skutečnou potrápil případ z roku 2016. Ráno v sobotu 22. října policisté přijali od jednoho z Pražanů oznámení, že v lesoparku, který se nachází mezi ulicemi Pod Kavalírkou a Nad Kavalírkou, leží mladý muž bez známek života.

Kriminalisté měli z počátku pátrání problém určit, kdo je mrtvý mladík. Neměl totiž u sebe žádné osobní doklady, peníze či cokoliv, co by policii navedlo na stopu, o koho jde. Jak se později ukázalo, oběť byla zřejmě třetí osobou po vraždě okradena o vše, co u sebe měla. Soudní lékař navíc nemohl přímo na místě jednoznačně určit příčinu úmrtí, a proto byla nařízena soudní pitva. Ta později potvrdila, že mladík zemřel mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní násilnou smrtí, a sice zastřelením do srdeční oblasti.

Policie měla jediný důkaz 

Policii se podařilo zjistit, že zavražděný se večer před incidentem objevil v nákupním centru na pražském Smíchově, kde si kupoval alkohol. To byly ale jediné informace, co o oběti měla, a tak se s žádostí o identifikaci mrtvého obrátila na veřejnost. Nakonec vyšlo najevo, že zavražděný je pětadvacetiletý Milan C. 

Video  Kulový Blesk: Jaké jsou nové seriály podzimu? Toxické Pozadí událostí a neakční Policie Modrava, říkají kritici  - Jiří Marek, Marek Slovák
Video se připravuje ...

Prošetřování celého případu zabralo policii několik měsíců a bylo velmi složité. „Na místě činu byly nalezeny pouze balistické stopy, které nemohly sloužit k individuální identifikaci,“ uvedl tehdejší šéf pražské mordparty Josef Mareš. Kriminalisté také ověřovali všechny kontakty zesnulého, ani ty je však k vrahovi Milana C. nedovedly. Policie hledala nejhorší typ zabijáka - náhodného vraha, kterého k oběti nic nepoutalo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání