Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nápadná podoba v Případech 1. oddělení: Napsal Mareš novou ředitelku podle náměstkyně, která ho „vyštvala“?

Autor: VaB - 
26. října 2022
05:00

V osmém díle populárního seriálu Případy 1. oddělení z produkce České televize došlo k menším personálním změnám. Postavu Dušana Vrány, který od začátku třetí série působil v roli krajského ředitele, nahradila ředitelka 3. obvodu Radka Drápová. Stala se pro tuto postavu předlohou bývalý náměstkyně Služby kriminální policie a vyšetřování Radka Drexlerová?

Osmý díl úspěšné kriminálky nazvali scénáristé Střihač. Byl o vrahovi z Klánovického lesa, který tehdy zastřelil a později zapálil amatérského hledače pokladů. Bál se totiž, že v lese na okraji Prahy najde jeho úkryt s ukradenými věcmi.

Recidivista a zloděj Oldřich Konrád byl zkušeným vykradačem domů, během několika let vyloupit desítky domů, policii dlouho unikal zejména díky tomu, že byl důsledný a dával si pozor, aby nezanechával stopy. Od soudu za vraždu dostal 25 let vězení, škemral však o doživotí.

Podoba čistě náhodná?

Kromě toho se v seriálu objevila menší změna. Dušan Vrána (Igor Chmela) od začátku třetí série ztvárňoval roli krajského ředitele pražské policie, právě v osmém díle ale odešel na policejní prezidium. Na jeho místo nastoupila do té doby šéfka třetího policejního obvodu Radka Drápová (Lucie Štěpánková).

Major Tomáš Kozák s ní měl zřejmě dlouhodobé spory a jejich vztah nebyl od začátku vykreslován jako úplně „ideální“. Jak je v osmém díle vidět, Drápová využívá své vyšší funkce a po Kozákovi se tak trochu vozí.

Role Drápové se až nápadně podobá tehdejší náměstkyni Služby kriminální policie a vyšetřování pražské policie Radce Drexlerové. Jak vyšlo najevo při odchodu bývalého šéfa I. oddělení pražské mordparty a scénáristy Případů 1. oddělení Josefa Mareše, ani jejich vztah nebyl ideální. Mareš se tedy coby autor mohl inspirovat z vlastních zkušeností„Nevycházel s náměstkyní Radkou Drexlerovou. Navíc chtějí sloučit Marešův odbor obecné kriminality s odborem hospodářské kriminality,“ popsal před lety jeden z kriminalistů. 

Podoby si podle informací Blesku všimlo i několik bývalých policistů. 

„Nepleťme fiktivní seriálové postavy s reálnými. Jako já nejsem Kozák, jako Stoček není Plíšek, tak pochopitelně ani Radka Drexlerova není Drápová,“ napsal Blesku Josef Mareš s tím, že seriál je o autenticitě případů, nikoliv postav.  

Josef Mareš nebyl jediný, kdo měl s Radkou Drexlerovou problémy, do civilu kvůlli ní mělo odejít několik detektivů. Sama Drexlerová před dvěma lety začátkem května požádala o přeložení na jinou pozici. Spekulace o „vynuceném“ odchodu tehdy odmítla komentovat. Mareš v roce 2020 pro Blesk její odchod hodnotil následovně: „Je to dobrá zpráva nejen pro mě, ale pro všechny kriminalisty na krajském ředitelství v Praze.“ 

Video  Kulový Blesk: Jaké jsou nové seriály podzimu? Toxické Pozadí událostí a neakční Policie Modrava, říkají kritici  - Jiří Marek, Marek Slovák
Video se připravuje ...

sekebo ( 1. prosince 2022 03:53 )

Taky máme u nás strašně ambiciózního pracovníka, který má spoustu titulů, dostal se na funkci vedoucího odboru, akorát mu chybí "Selský rozum" a trochu lidský přístup.
Teď si konečně naše vedení všimlo, že z tohoto odboru podávají výpovědi ti nejzkušenější pracovníci a odbor se začíná vyloženě hroutit. Náš Ing. et Ing. PhD MBA se svými tituly nechápe a snad ani nikdy nepochopí, že hlavní příčinou je on sám.

jjjlll ( 26. října 2022 20:42 )

Souhlas, ale o zamindrákovaném chlapovi to platí taky.

sueng ( 26. října 2022 19:35 )

Chtěl bych vědět vaše starosti.Odsuzujete tady něco o čem nemáte páru.

Václav Mach ( 26. října 2022 16:05 )

Béda chlapúm,kterým ta co ji obdivují Čechova zvíŕátka vládne!!!

nick55 ( 26. října 2022 15:16 )

Nepříjemná baba, skutečná i seriálová postava. Ve své knize Moje případy z 1.oddělení, která je momentálně na pultech, kde J. Mareš vzpomíná i na své učitele/nadřízené, vzpomíná jen v dobrém na Ivana Smékala - " Všem nám dával jistotu, že pokud v dobrém uděláme chybu, podrží nás. Čili úplný opak toho, co jsem zažil na konci kariéry - s nadřízenou, která čekala na jakýkoliv můj krok vedle, aby se mnou mohla zamést ". Konec citátu. Velmi zajímavá a čtivá kniha !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání