Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Řidič zabil v Bratislavě 5 lidí, a soudce ho neposlal do vazby: Teď kvůli tomu čelí výhrůžkám!

Autor: jel - 
16. října 2022
17:56

Před dvěma týdny v Bratislavě došlo ke strašlivé nehodě. V neděli 2. října sportovní funkcionář Dušan Dědeček v opilosti najel na autobusovou zastávku a zabil pět mladých lidí, kteří tam čekali. Prokurátor pro řidiče žádal tzv. útěkovou vazbu, soudce Marek Filo ji však na něj neuvalil a nyní kvůli tomu čelí výhrůžkám. Ve vazbě Dědeček skončil až po zásahu nadřízené soudní instance.

Sportovní funkcionář Dušan Dědeček sedl za volant, i když předtím pil alkohol, a skončilo to ohromnou tragédií. V Bratislavě najel na zastávku Zochova a zabil pět mladých lidí, kteří čekali na autobus.

Dědeček se prý po nehodě choval agresivně a nadýchal 1,69 promile. Po vystřízlivění ale zjevně pocítil lítost a opakovaně prosil policisty, aby ho zastřelili. Prokurátor žádal pro sportovního funkcionáře vazbu z toho důvodu, že by mohl při vyšetřování na svobodě utéct nebo znovu řídit. 

Soud v čele se soudcem Markem Filou ovšem jeho žádost zamítl. „Soud nevidí důvod tzv. útěkové vazby pro hrozbu vysokého trestu. Soud nevidí ani důvod tzv. preventivní vazby, protože hrozba pokračování v identickém nebo obdobném řízení z jednání obviněného a jiných konkrétních skutečností nevyplývá,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Bratislavě Pavol Adamčiak.

Toto rozhodnutí se mnohým nelíbilo. Soudce Marek Fila kvůli tomuto verdiktu schytal ostrou kritiku, a dokonce čelí i výhrůžkám. Podle webu Nový čas musel požádat o ochranu. 

Soudce se zastal i jeho kolega, předseda trestněprávního kolegia Krajského soudu v Bratislavě Peter Šamko. „Považuji za naprosto nepřijatelné, aby byl soudce vystaven veřejnému pranýřování (vyhrožování), a to jen z toho důvodu, že nerozhodl podle představ politiků, části médií či konkrétních jednotlivců,“ řekl Novému času. „Skutečně je normální, aby soudci museli chodit s policejní ochrankou jen proto, že někoho nevezmou do vazby?“ dodal.

Dědeček nakonec za mříže putoval. Odvolací soud tento týden shledal důvodnost obavy, že by obviněný mohl na svobodě pokračovat v trestné činnosti. 

Video  Hororová nehoda v Bratislavě: Auto řídil sportovní funkcionář Dušan Dědeček  - TV Nova Official
Video se připravuje ...

 

krtek. ( 17. října 2022 18:18 )

jaká žádost o vraždu ??? tady bylo nebezpečí že spáchá sebevraždu až vystřízliví

krtek. ( 16. října 2022 18:44 )

pokud není soudce schopen uvalit vazbu na pětinásobného vraha, patrně na svou práci nestačí a měl by být odvolán. Nehledě na to, že pachatel chtěl spáchat sebevraždu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání