Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Známe vraha Otýlie Vranské, říká šéf policejního muzea o 89 let starém pomníčku české kriminalistiky

Aktualizováno -
10. října 2022
05:58
Autor: jel - 
9. října 2022
05:00

Dne 2. září 1933 se v kufrech v Košicích a v Bratislavě našlo rozřezané tělo prostitutky Otýlie Vranské, která žila v Praze. Přestože od její vraždy uplynulo už 89 let, dlouho zůstávala nevyřešená. V posledních letech se však mluvilo o tom, že nevyřešené případy by mohly pomoci objasnit testy DNA. Ředitel Muzea Policie České republiky Radek Galaš nyní potvrdil, že výsledky analýzy jsou již známé a že je zřejmě znám i skutečný viník.

Případ Otýlie Vranské je jedním z nejznámějších dosud nevyřešených případů české kriminalistiky. Slovenská prostitutka byla zavražděna 1. září 1933. Vrah její tělo rozřezal a poslal ve dvou kufrech na různá místa. 

V jednom ze zavazadel se našla hlava a končetiny a ve druhém lidský trup. Kromě ostatků zabalených v ložním prádle s vyšitým písmenem K v nich byly i náhodné novinové výstřižky, dámské kombiné, pánské spodní prádlo a mycí houba. 

Vraždil rotmistr?

Fotografie hlavy byla kvůli identifikaci zveřejněna v novinách a v médiích se z případu stala velká senzace. Kriminalisté zmapovali poslední pohyb zavražděné a došli k závěru, že naposledy byla viděna, jak nahlíží do jedné z pražských tančíren. Dovnitř ale nevešla, vypadala spíš, že někoho hledá. Pak už ji živou nikdo neviděl.

Do jedné redakce také přišlo několik podivných dopisů opatřených razítkem Fantom ulice, v nichž se pachatel podepsaný „Karel X. Y.“ přiznával k vraždě Otýlie Vranské kvůli tomu, že byla prostitutka.

Podle nejznámější vyšetřovací verze se oběť v Praze stýkala s rotmistrem Josefem Pěkným. Prý se dokonce měli brát. Pěkný na jednu schůzku přišel s milenkou Antonií Koklesovou. Kvůli tomu mu Otýlie Vranská později udělala scénu a rotmistr ji nejspíš zabil. S rozřezáním těla mu zřejmě pomáhala milenka. 

Známe výsledky

V roce 2017 se badatelům, kteří se o případ zajímají, podařilo najít dva žijící příbuzné domnělých pachatelů a získat jejich DNA. Vzorky byly odeslány na expertizu DNA - za nehty mrtvé Vranské totiž policisté tehdy našli lidské vlasy. 

Výsledky analýzy jsou již známy a s nimi i pravděpodobný pachatel. „Výsledky už známe a myslíme si, že známe skutečného viníka tohoto zločinu. Genetik si však vymínil, že ještě nechá své výsledky ověřit,“ sdělil Deníku Radek Galaš.

Vše by mělo být veřejně známé nejspíš do konce roku. Galaš doplnil, že se v případu neobjevilo žádné nové jméno ani postava. 

Video  Otýlie Vranská: Nikdy nevyřešená krutá vražda slovenské prostitutky  - Videohub
Odemknout video

 

zuzakirsch ( 9. října 2022 10:19 )

Třeba se mu tam svěřila s nevěrou a řekla mu, že dcera není jeho. Ale důkaz, že nenašli v hotelu jiného podezřelého, mi přijde slabý. Snad i proto mu trest výrazně zkrátí za "slušné chování".

zuzakirsch ( 9. října 2022 10:13 )

I článek tedy měl být zveřejněn až na konci roku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání