Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tlumočník českých vojáků se už rok skrývá před Tálibánem: V Afghánistánu „jsme nechali“ 14 rodin!

Autor: rc - 
6. srpna 2022
05:00

V polovině srpna to bude rok, co radikální hnutí Tálibán převzalo znovu vládu nad Afghánistánem. Ve chvíli, kdy se schylovalo k pádu Kábulu, začal Západ ze země stahovat své občany a zároveň i afghánské spolupracovníky. S evakuací začala i Česká republika, která do Kábulu vypravila tři evakuační lety. Ty ze země dostaly tlumočníky, kteří pomáhali při misích české armádě a jejich nejbližší. Ovšem podle spolku Vlčí máky v zemi i nadále zůstávají další tlumočníci, kteří každý den bojují o svůj život a životy svých blízkých. Jedním z nich je tlumočník Ráz, jehož jméno bylo kvůli bezpečnosti změněno.

V minulém roce se americká vojska stáhla z Afghánistánu a tehdy radikální hnutí Tálibán a jeho spojenecké vojenské skupiny zahájily rozsáhlou ofenzivu. V průběhu pár měsíců se Tálibánu podařilo získat pod svou kontrolu velká města a 15. srpna jim padl do rukou Kábul.

Lidé, kteří měli v paměti vládu Tálibánu, který zemi kontroloval mezi lety 1996–2001, vzali to nejnutnější a snažili se dostat ze země. Tálibán kontroloval hraniční přechody, a tak letiště bylo jedinou bezpečnou cestou ze země. Na letišti proto vypukl chaos. Zároveň západní země začaly vysílat evakuační lety, aby dostaly pryč své státní příslušníky, zaměstnance velvyslanectví a afghánské spolupracovníky. Evakuační lety vyslalo i Česko.

Třikrát a dost

Česká republika vypravila do Kábulu tři evakuační lety, po nichž byla záchranná mise ukončena. „Zvládli jsme dovézt domu všechny osoby, které byly k evakuaci určeny,“ uvedl tehdy na tiskové konferenci tehdejší ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Do letadla se dostaly především nejužší rodiny, tedy rodiče a děti. V zemi však zůstali například sourozenci tlumočníků. „V evakuačních letech víme, že někdy se podařilo vzít i trochu širší rodinu, například rodiče tlumočníka, tedy prarodiče pro jeho děti. Ale byly to jednotlivé případy, kdy se to podařilo a určitě se na nás obracejí tlumočníci, kteří v Afghánistánu mají rodiny, mají tam třeba sourozence nebo rodiče, o které se bojí,“ uvedla tehdy předsedkyně Spolku Vlčí máky Miroslava Pašková pro Blesk. Navíc se podle Spolku nepodařilo evakuovat všechny spolupracovníky.

Rok poté

Na sociální síti Facebook Spolek zveřejnil příspěvek, v němž nastínil situaci tlumočníků, kteří zůstali na místě. „Pouze jeden ze čtrnácti bývalých tlumočníků české armády má trvalé bydlení. Jedenáct z nich muselo za uplynulý rok opakovaně změnit úkryt. Pouze tři mají přístup k pitné vodě a pouze dva si dovolí vyjít ven,“ píše Spolek a dodává apel: „Zachraňte tlumočníky 2022“.

Evakuaci, kterou předchozí vláda uskutečnila, Spolek Vlčí máky označil za „polovičatou“. (Zbývá, pozn. red.) Ještě čtrnáct rodin, jejichž živitelé mají k našim vojákům poměr jako bratři. Nota bene, když by stačilo jen instruovat velvyslance v okolních zemích, aby jim prostě dali víza, všechna rizika s útěkem přes hranice ty rodiny beztak berou na sebe,“ nastínil řešení Spolek.

Rok skrývání

Vše ilustruje příběh muže, vystupujícího pod změněným jménem Ráz. Ten pracoval pro českou armádu osm měsíců a dostal se na černý seznam Tálibánu. Tálibánci po něm pátrali v místě jeho trvalého bydliště, a dokonce zastrašovali i jeho příbuzné. Ráz vystudoval práva a politologii a se svou manželkou vychovává dvě malé dcerky. Mají pouze dva a tři roky a s rodiči už dlouhé měsíce žijí na útěku. Musí se ukrývat. Mají nedostatek jídla a neustále žijí ve strachu, že je Tálibán najde. „Přežívá díky pomoci bratra, který se však stará o svých šest dětí. Pokud by od Ministerstva zahraničních věcí České republiky konečně dostal výzvu, pokusil by se prchnout přes Pákistán a vyzvednout si víza v Islámábádu. Vzkazuje: Pomozte mi utéct, dál se o mě starat nemusíte,“ uzavřel Spolek.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Martin32 ( 6. srpna 2022 12:24 )

Proč by jsme je měly zachraňovat dostaly za to peníze dostaly zadarmo to taky nedělaly. Navíc to jsou Afghánci v Afghánistánu ať si tam zůstanou a pokud se jim nelíbí režim můžou bojovat nebo utéct do Tádžikistánu třeba jak jejich prezident.

Josef Král ( 6. srpna 2022 12:21 )

Vždy a všude se kolaboranti trestají, nejinak tumu bylo i po druhé světové válce u nás. Tak k čemu tento článek? Ti lidé kolaborovali z cizími okupačními vojsky a teď musí zákonitě přijít spravedlivý trest!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání