Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bez práv, vzdělání a s povinnými burkami. Novinářka popsala těžký život žen pod nadvládou Tálibánu

Aktualizováno -
1. června 2022
15:30
Autor: Markéta Volfová, for - 
1. června 2022
14:00

Česká novinářka Fatima už 10 měsíců s obavou a velkým strachem sleduje situaci ve své domovině. Jak zmínila v pořadu Blesku Epicentrum, občas informace z Afghánistánu sleduje i s jistou nadějí. I přesto, že zemi jejích kořenů ovládnulo hnutí Tálibán, totiž vidí, jak se místní a především pak ženy, brání.

„Pozoruji to každý den z novin, televize, ze sociálních sítí -  jak uvnitř tak v diaspoře -  a mluvím s lidmi, co tam stále jsou. Bojují, mají demonstrace i přesto, že mají omezený vstup na veřejnost a ukazují, že je tam něco, co se jim nelíbí,“ řekla Fatima moderátorce Blesku.

Zdražování burek a odepření vzdělání

Opětovné zavádění burek a odepírání práv žen ale nebylo pro všechny takový šok, jak zmiňuje Fatima. „Za posledních 20 let zde byly ženy, co nosily burky, protože se cítily bezpečněji, ale ve větších městech byly burky čím dál tím míň vidět. Ženy třeba nosily šátky a kabátky,“ uvádí s tím, že právě ve větších městech je nejvíce vidět pomalá, ale tíživá změna vzhledu žen. „Tálibán sílí a ceny burek vzrostly a ženy je musí kupovat, aby mohly vystupovat veřejně,“ podotýká.

Burky jsou ale jen malým, sic viditelným detailem. Největším problémem je totiž primárně vzdělávání, které bylo ženám slíbeno, ale nadále je jim odepíráno. „Slibovali a slibují stále, že jim bude zpřístupněno státní i soukromé školství a univerzity, ale neděje se to. „Vzdělávání a práce. V různých sférách, kde mohly působit, ale nemohou. To je to největší téma pro ženy, které mají zájem být součástí veřejného prostoru. A vzdělávání je tématem i v menších městech,“ pokračuje redaktorka se silným napojením na informační kanály z Afghánistánu.

Jak vlastně funguje hnutí Tálibán? Jak dokázal ovládnout celou zemi, ale i úřady a instituce? A narovnají se zpátky ženská práva? To vše najdete v záznamu rozhovoru, který již nyní najdete na Blesk.cz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa