Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bez hidžábu máte padáka, hrozí Tálibán ženám ve státní správě. Muži musí mít plnovous

Autor: ČTK - 
21. února 2022
16:44

Afghánské hnutí Tálibán požaduje po ženách, které pracují na ministerstvech a ve vládních agenturách, aby nosily pokrývku hlavy (hidžáb), jinak jim hrozí propuštění. Uvedla to dnes agentura DPA s odkazem na vládní směrnici. Podle ní je také přísně zakázáno zaměstnávat ve státní správě nezletilé nebo muže bez vousů. Po nástupu k moci v srpnu loňského roku Tálibán obnovil ministerstvo pro šíření ctnosti a předcházení neřesti, které vydalo řadu nařízení ohledně oblékání se a chování Afghánců. Tálibán také oznámil, že chce obnovit afghánskou armádu.

Podle nových pravidel ženy musí pracovat odděleně od mužů. Ti pak mají přikázáno se společně modlit. Ministerstvo také vydalo přísný zákaz korupce.

Podle agentury DPA afghánské ženy běžně nosí hidžáb a v některých venkovských oblastech je také dost rozšířená burka, která zakrývá celé tělo i tvář. Poté, co se ujal vlády, ale Tálibán vydal řadu nařízení, jež se týkají žen. Taxikářům například zakázal přepravu žen bez hidžábu a při delších cestách musí mít ženy mužský doprovod. Zahraniční státy a organizace po Tálibánu chtějí, aby umožnil ženám studovat a chodit do práce.

Ministerstvo obrany, které je rovněž pod kontrolou Tálibánu, oznámilo, že chce obnovit afghánskou armádu, informovala dnes agentura AFP. Tálibán tvrdí, že v ní umožní sloužit i vojákům, kteří byli příslušníky předchozí armády, která byla poslušná prozápadní vládě a s Tálibánem sváděla boje. Zájem má hlavně o piloty, techniky a další odborníky. Tálibán také uvedl, že se mu podařilo zprovoznit až polovinu letadel a vrtulníků, které v zemi nechaly zahraniční jednotky.

Po převzetí moci vyhlásil Tálibán amnestii. OSN ale uvádí, že příslušníci islamistického hnutí zabili přes 100 bývalých příslušníků bezpečnostních sil a vládních orgánů. To však Tálibán odmítá a tvrdí, že jeho amnestie je dodržována. Hnutí nechalo jmenovat na vysoké posty na ministerstvu obrany jednoho generála a jednoho plukovníka ze zdravotnické služby předchozí afghánské armády, začlenění bývalých vojáků do bezpečnostních sil věrných nové vládě ale není moc viditelné, uvedla agentura AFP.

Podle ní je rovněž otázkou, z čeho by Tálibán provoz nové armády zaplatil. Afghánská státní pokladna je po zmrazení mezinárodní pomoci a afghánského majetku v zahraničí téměř prázdná.

V první polovině tohoto měsíce americký prezident Joe Biden rozhodl, že část ze sedmi miliard dolarů (150 miliard korun) zmrazeného afghánského majetku v USA nechá přerozdělit mezi příbuzné obětí teroristických útoků z 11. září 2001, za což si od Tálibánu vysloužil ostrou kritiku. Tálibán mimo jiné upozornil, že útoků se nezúčastnil žádný Afghánec, země pod tehdejším vedením islamistického hnutí ale poskytovala úkryt členům teroristické organizace Al-Káida, která útoky zosnovala.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

trintin ( 21. února 2022 17:38 )

Bez hidžábu máte padáka, hrozí Tálibán?? Ďaurům to připomíná situaci, kdy neočkovaní, netestovaní nesmějí na pracoviště.

Zobrazit celou diskusi