Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boris versus Kim: Inspiroval se premiér Johnson při focení u severokorejského diktátora?

Autor: Darina Jíchová - 
21. února 2022
12:20

Reportéři listu Daily Mail připravili rozbor posledních photoshootů premiéra Borise Johnsona, který v současné době čelí skandálům spojeným s pořádáním večírků v době lockdownu. Někteří politikové dokonce požadují jeho rezignaci. Z fotek to ale nepůsobí, že by britského ministerského předsedu něco trápilo. Novináři vysledovali, že jeho snímky až nápadně připomínají záběry severokorejského diktátora Kim Čong-una. Inspiroval se snad Johnson v KLDR?

Kim Čong-un a jeho oddělení propagandy pravidelně zveřejňují fotky a videa z různých inspekcí, slavnostních otevření továren či vojenských přehlídek. Západní svět díky nim mohl spatřit severokorejského diktátora na koni i to, jak přihlíží testovacím odpalům svých nových raket.

Britský premiér Boris Johnson Britský premiér Boris Johnson | Reuters

Západ je přitom zvyklý vídat své lídry spíše v obleku nebo na golfu. Výjimkou je ruský prezident Vladimir Putin, který si léta udržuje „chlapáckou mačo image“ a s veřejností sdílí snímky například ze Sibiře, kde vysvlečený do půli těla chytá ryby.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se sem tam ukáže ve fotbalovém drese nebo na kole, bývalá německá kancléřka proslula sbírkou barevných sak či fotek z horských túr. Americký prezident Joe Biden se rád fotí ve svých leteckých slunečních brýlích. Všechny toto fotografie však působí běžně a uhlazeně a taky trochu mdle oproti záběrům, které veřejnosti nabízí britský premiér.

Kim rád jezdí na inspekce

Johnson se nechává fotit při běhu – stejně jako Kim shazuje kilogramy, oproti severokorejskému vůdci o tom však mluví otevřeně. Johnson se také často ukazuje v ochranné pracovní přilbě, reflexní bundě či s vrtačkou v ruce.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un Severokorejský diktátor Kim Čong-un | Reuters

Hlavy států se totiž nezaobírají jen politikou, ve svém programu mají i spoustu návštěv, Kim se rád jezdí dívat do továren, do rybolovného průmyslu nebo kontrolovat úrodu.  Britský premiér byl například nedávno v loděnici, během pandemie covidu-19 podnikl několik návštěv do očkovacích center, laboratoří a nemocnic.

Video  Pandemický zákon nepotřebujeme, míní politolog. Věří vládě, že nezvýší daně?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi