Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přesný útok na šéfa al-Káidy: Takhle CIA Zawáhirího našla a zlikvidovala bez dalších obětí

Autor: BBC, mav - 
3. srpna 2022
12:30

Americké dronové útoky nezřídka působily nezamýšlené škody a zabíjely nevinné. Přesto se Bílý dům opět rozhodl udeřit v Afghánistánu, ač už tam nemá základny. Ve vilové čtvrti Kábulu dronový útok dvěma raketami zabil dlouholetého šéfa teroristické sítě al-Káida. Úder se obešel bez dalších obětí, přitom v domě byla jeho rodina. Klíčem byly dobré informace zpravodajských služeb a precizně naváděné střely, píše BBC.

Asi hodinu po rozbřesku 31. července vyšel spoluzakladatel a šéf al-Káidy, Ajman Zawáhirí (†71), na balkon vily v lepší čtvrti Kábulu. Údajně to měl v oblibě po ranní modlitbě. To ale bylo to poslední, co v životě udělal. V 6:18 místního času udeřily dvě americké rakety.

USA dlouhodobě čelily kritice za nevybíravé údery dronů, kdy špatné informace nebo míření zabíjely nevinné. Naposledy před necelým rokem. Američané byli loni v srpnu po osmihodinovém sledování přesvědčení, že jejich cíl spolupracuje s afghánskou pobočkou organizace Islámský stát. Raketa přesně zasáhla jeho auto nedaleko kábulského letišět, následovala velká exploze; napřed ji Američané vysvětlovali tím, že cíl vezl výbušninu. Vyšetřování ale ukázalo, že do auta nakládal barely s pitnou vodou; vybuchla propanbutanová lahev poblíž. Ve výsledku zemřeli tři nevinní dospělí a sedm dětí.

„Děsivé důsledky chyby vyvolaly otázky o přesnosti budoucích protiteroristických operací v Afghánistánu, když se USA ze země stahovaly,“ konstatovala tehdy americká zpravodajka BBC. „Že se to stalo zrovna, když Američané ukončovali svou dvacetiletou okupaci, je další poskvrnou jejich chaotického odchodu.“

Tálibán porušil sliby

Prezident Joe Biden sliboval, že protiteroristické úsilí neustane ani po opuštění vojáků USA a spojenců. Je však nutné spoléhat hlavně na drony vysílané ze základen v okolních zemích. Tak jako ten, který zlikvidoval Zawáhirího, první po dlouhé době.

Základem byly dobré informace z Afghánistánu. Američtí špioni ho bedlivě sledovali, i spojenci se s nimi o svá zjištění dělili. Bylo zřejmé, že se do země po stažení západních armád pomalu vrací vedoucí představitelé al-Káidy, které v dobách své minulé vlády poskytlo hnutí Tálibán útočiště. Po opětovném uchvácení moci slibovali, že teroristy schovávat nebudou, ale staré dohody se zjevně obnovily.

A do Kábulu přišel i Zawáhirí s manželkou a dcerou. Usadil se v budově s velkým pozemkem, obehnaným vysokými zdmi, v lepší čtvrti Šerpúr, kde dříve sídlili diplomaté a ambasády. V luxusních domech je teď nahradili vůdcové Tálibánu.

Začátkem dubna o tom představitelé CIA informovali prezidenta Bidena, jak nyní zjistila BBC od zdroje z Bílého domu. Špioni podrobně sledovali, kterak se Zawáhirí a spol. chovají. Bylo vidět, že si dávají pozor – arciterorista dokonce vůbec pozemek neopouštěl. Jen si oblíbil balkon, na který pravidelně vycházel.

I při tak podrobných znalostech pro Bidena nebylo snadné zavelet k útoku. V květnu a červnu se soustředil na Ukrajinu, změny klimatu či domácí problematiku zbraní. Ale úzký kruh odborníků ze CIA začal připravovat několik variant.

Prezidentovi je představili 1. července. Biden se „do briefingu intenzivně zapojoval, ponořil se do zpravodajských informací“, uvedl vysoce postavený zdroj z Bílého domu. „Zvláště zdůrazňoval, aby se podnikly všechny kroky k minimalizování rizik operace.“ Například se ptal na pevnost budovy a co s ní udělá zásah raketou. „Na schůzce byl prezident nabrífován o navrhované operace a byl mu ukázán model domu, kde se Zawáhirí ukrýval,“ tweetoval Bílý dům.

Zároveň se scházel tým právníků, aby zhodnotili legálnost takového útoku na území Afghánistánu ovládaného Tálibánem. Nakonec se usnesli, že je Zawáhirí legitimním cílem vzhledem k „vůdčí roli v al-Káidě a jeho účasti a operativní podpoře jejích útoků“.

Prezident úder povolil na poslední schůzce s týmem 25. července – a CIA pak už jen vyčkávala na vhodnou příležitost. Ta přišla po necelém týdnu. Dron z dálky vystřelil dvě rakety Hellfire. Ty jsou stálicí bojů s terorem, lze je odpalovat z lodí, vozidel, vrtulníků či letadel – pilotovaných i bezpilotních. Tyto střely nejspíš zlikvidovaly například britského občana zvaného „Džihádista John“, jenž nechvalně proslul v Islámském státu v Sýrii, nebo generála Íránských revolučních gard Kásima Sulejmáního, který v Iráku podporoval teroristy.

Velkou devizou raket Hellfire je přesné navádění. Operátor sleduje záběry z kamery svého dronu, přenášené přes satelit, a pomocí nich rozpozná cíl a namíří na něj laserem. Raketa pak sleduje laserový paprsek až k cíli.

Pro operátory jsou nastavené jasné procedury, jež mají minimalizovat civilní ztráty, potažmo je vyvažovat důležitostí cíle. Podle profesora Williama Bankse ze Syracuské univerzity, specialisty na cílené útoky, šlo nyní o učebnicový příklad. „Vypadá to, že byli velmi pečliví a opatrní, aby ho přistihli na místě a v době, kdy mohli zasáhnout pouze jeho a neublížit nikomu dalšímu,“ komentoval profesor pro BBC.

Nindža raketa Hellfire

Spekuluje se, že CIA nasadila relativně neznámou verzi Hellfire s označením R9X (a přezdívkou nindža raketa). Ta nenese výbušnou hlavici, ale roztáhne šest čepelí a cíl zničí prostě kinetickou energií.

Roku 2017 taková střela v Sýrii zabila jednoho ze Zawáhirího zástupců, Abú Chajra al-Masrího. Fotografie po útoku ukazují, kterak raketa proletěla střechou jeho auta a posádku roztrhala – zato autu jinak skoro neublížila, nedošlo k výbuchu.

Podobný osud může čekat i další arciteroristy, ať už Zawáhirího nahradí v čele sítě kdokoli. „Potenciální příští vůdcové se dost pravděpodobně přesunou do Afghánistánu, pokud tam už nejsou. Cílů je dostatek,“ konstatuje Bill Roggio z think tanku Foundation for Defence of Democracies, který se specializuje na americké dronové útoky. Jen to bude složitější, než když drony měly základny přímo v Afghánistánu.

„V tomhle vynikáme. Za dvacet let se to americká vláda velmi dobře naučila,“ věří každopádně Marc Polymeropoulos, jenž zastával vysokou pozici v CIA. „Přispívá to k bezpečnosti Američanů.“

Video  Útoky z 11. září. Uplynulo 20 let od jednoho z nejhorších teroristických útoků světa  - Videohub
Video se připravuje ...

XLADI ( 3. srpna 2022 19:50 )

Pár dní tu akci zdržovat tak zhebne věkem.

dynaty ( 3. srpna 2022 17:14 )

stefan ctvrty

yokky ( 3. srpna 2022 14:14 )

🦅🦅🦅🦅­🦅🦅🦅🦅🦅🦅­🦅🦅🦅👎👎👎­👎👎👎👎👎👎­👎👎👎😂😂😂

yokky ( 3. srpna 2022 14:11 )

Kdyz se kaci les letaji tris­ky👍👍👍👍­👍👍👍🆒🆒🆒­🆒🆒🆒👏👏👏👏

dynaty ( 3. srpna 2022 13:02 )

"spasitelé světa" ti amíci, jen nějak zapomínají udělat si pořádek doma

Zobrazit celou diskusi