Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fatální pád ledovce v italských Alpách: Jedna oběť je z Česka! Tři další Češi se pohřešují

Aktualizováno -
4. července 2022
16:34
Autor: shp, ČTK - 
4. července 2022
07:22

Sesuv ledovce v blízkosti vrcholu hory Marmolada v italských Alpách dopadl tragicky. Zemřelo minimálně sedm lidí. Jedna z obětí přitom pochází z Česka! Ne všechny zemřelé se ale podařilo identifikovat. Nezvěstní jsou i další Češi. Podle nejnovějších zpráv jde konkrétně o tři osoby.

Video  Pád ledovce na vrcholu hory Marmolada v italských Alpách  - Alpine-Adriatic Meteorological Society
Video se připravuje ...

Jedna z obětí nedělního sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka, napsal deník Il Messaggero a agentura AGI. Mrtvých je zatím sedm, identifikovat se podařilo čtyři, z toho tři jsou Italové.

Nadále panují zmatky ohledně identity a národnosti obětí. Italská horská služba ráno zvýšila odhad počtu pohřešovaných na 20 lidí. Agentura ANSA později napsala, že jsou mezi nimi čtyři Češi. Šéf Tridentské provincie uvedl, že tři ze 14 hledaných v souvislosti se sesuvem ledovce v Alpách jsou z ČR. České ministerstvo zahraničí ale zatím informace italských médií o českých obětech či pohřešovaných nemůže potvrdit. 

Pracovníci českého generálního konzulátu v Miláně se snaží od místních úřadů získat bližší informace "Oficiální informace od italských úřadů zatím nemáme. Situace na místě není příliš přehledná, záchranná operace tam ještě pokračuje,“ řekla ráno ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace Černínského paláce.

Pohřešovaní Češi

Úmrtí či přítomnost českých turistů na ledovci nemohlo na dotaz ČTK potvrdit ani tiskové oddělení tridentské provincie. Mezi pohřešovanými je vedle zmíněné čtveřice Čechů také 11 Italů, tři Rumuni a po jednom člověku z Rakouska a Francie, napsala agentura ANSA. Ta zprvu informovala o 19 pohřešovaných.

Při sesuvu ledovce na hoře Marmolada bylo zraněno nejméně osm lidí, z toho dva lidé pocházejí z Německa. Agentura ANSA dále píše o pěti zraněných Italech, stav dvou z nich je vážný.

Pozemní záchranáři byli v neděli večer kvůli možnému dalšímu sesuvu ledovce z místa odvoláni, pět nasazených helikoptér pátralo dál. Přes noc pátrání pokračovalo s pomocí dronů s termokamerami. Za úsvitu záchranné týmy obnovily činnost. "Riziko dalších závalů je vysoké," řekl listu La Repubblica Walter Cainelli, který řídí místní horskou a speleologickou záchrannou službu.

Je to masakr

"Stále probíhají kontroly majitelů 16 aut, která se v současné době nacházejí na parkovištích v blízkosti přístupových cest do oblasti," uvedla horská služba. Na místo neštěstí dorazily dvě skupiny příbuzných obětí, jejichž těla byla převezena na zimní stadion v obci Canazei, kde byla zřízena smuteční síň. V Canazei se též nachází operační středisko koordinující pátrací akce po pohřešovaných.

.

Je to "nepředstavitelná katastrofa, takový masakr, že bude obtížné určit přesnou totožnost obětí, protože těla byla roztrhána" proudem ledu a kamení, sdělili agentuře ANSA vyšetřovatelé. Masa ledu a kamení se po úbočí hory řítila rychlostí až 300 kilometrů za hodinu, napsal list Il Messaggero

"Slyšeli jsme hluk, jako když velmi silně prší, otočili jsme se a viděli šest nebo sedm lidí, kteří začali utíkat, aby unikli, ale velmi rychle dorazila černá vlna a všechno zasypala," řekla v rozhovoru se stanicí Tgr Rai Trentino žena, která se na horu vydala se svým mužem. "Byli tam horští vůdci, kteří nás za chvíli uklidnili a zavolali záchranáře. Řekli nám, co máme dělat," dodala.

"Něco takového jsem na Marmoladě ještě neviděl. Nebyla to obvyklá zimní lavina, druhý nebo třetí stupeň; to byla příroda. Pokud bychom chtěli provést srovnání se stavbou, mohli bychom mluvit o selhání konstrukce," řekl agentuře ANSA jeden ze záchranářů. "Je jasné, že jde o meteorologickou záležitost, kterou nedokážou předpovědět ani ti nejlepší průvodci," dodal.

Na vrcholu Marmolady, která je s 3343 metry nad mořem nejvyšší horou Dolomit, byl v sobotu naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. "To je extrémní vedro," řekl italské státní televizi RAI alpský záchranář Walter Milan. "To je něco naprosto mimořádného," dodal.

"Tragédie, které zažíváme v souvislosti se změnami klimatu, nás musí přimět k naléhavému hledání nových způsobů, které respektují lidi a přírodu," napsal na twitteru papež František.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia hovořil na instagramu o "nejhorším možném čase a dni, kdy se ten kus (ledovce) mohl uvolnit". Krátce po poledni se v letní neděli na oblíbeném masivu nacházel nespočet horolezců.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání