Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český pilot Jiří (57) přežil pád letadla na Slovensku: Promluvil o okamžicích hrůzy!

Autor: rix, ČTK - 
25. června 2022
20:36

Do vážného pádu malého letadla na Slovensku u obce Komoča se zapletla československá posádka Petr a Jiří. První z nich, šestašedesátiletý Slovák, bohužel devastujícím zraněním podlehl. Druhý Čech, který letoun pilotoval, ležel v nemocnici v Nových Zámcích. O osudné tragédii promluvil před svým transportem do nemocnice v Praze.

Před pádem posádka trénovala takzvanou simulaci minimální rychlosti. „Dělá se to ve výcviku běžně, když se zaučují mladí piloti, musí se to naučit,“ vysvětlil Jiří P. Jak ale celý pokus proběhl, si už nepamatuje. „Fakt netuším,“ potvrdil. Nezapomněl poděkovat zdravotnickému personálu. „Každému děkuji, byli bezchybní,“ uvedl.

Jiní piloti serveru tvnoviny.sk tvrdili, že příčinou mohl být manévr, při kterém se letadlo mohlo dostat do vývrtky a ztratit vztlak. „Možné je všechno,“ nevyvrátil Jiří ani tuto možnost. „Ono se to teď všechno zjistí, jsou tu na to vaši a naši odborníci,“ mínil s tím, že mohlo jít i o technickou závadu. 

Loni v srpnu havarovalo na západě Slovenska jiné malé české letadlo. Při nehodě tehdy zemřel slovenský pilot a oba čeští cestující. Podle závěrů vyšetřování příčinou tragédie bylo pochybení pilota.

al.bunda ( 25. června 2022 21:54 )

Jsem nějak nepochopil proč je tady http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-valka-na-ukra­jine/­716119­/tra­pas-starostu-evropskych-metropoli-nechali-se-nalakat-na-hovor-s-falesnym-klickem.html zakázaná diskuze, jako že jsou STAN šmejdi????? tak to je jasné snad všem ne?? Ten původní STAN je už dávno pryč a to co zbylo (Rakušan) a spol jde díky bohu do kytek.....doufám

sorgedoktor ( 25. června 2022 21:14 )

Vypasa to stasne...Neni uveden typ letadla ani nejake zakl. technicke parametry

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání