Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel největší sériový vrah Československa: Nekrofil Ondrej Rigo (†66) zabil devět lidí

Autor: jel, ČTK, mc - 
16. června 2022
11:30

V trenčínské vězeňské nemocnici v úterý ráno zemřel Ondrej Rigo. Sériovému vrahovi odsouzenému na doživotí za devět brutálních vražd bylo šestašedesát let. Mezi červnem 1990 a březnem 1992 zabil osm žen a čtrnáctiletého chlapce. Těla svých obětí navíc zneužil a ke krutým zločinům se nikdy nepřiznal.

O smrti Ondreje Riga informoval server Bleskovky. Ten uvedl, že zprávu potvrdila mluvčí Sboru vězeňské a justiční stráže Monika Kacvinská. Podle mluvčí bude provedena soudní pitva, která určí přesné příčiny úmrtí.

O špatném zdravotním stavu sériového vraha se spekulovalo už minulý rok. Zdroj z věznice loni webu Pluska sdělil, že Rigo má mít potíže se srdcem a už v létě byl déle než měsíc hospitalizován. 

S mrtvolami souložil

Rigův příběh začal podobně jako celá řada jemu podobných – otce kriminálníka sebrala policie, máma na Riga a jeho sourozence nestačila, a tak ještě jako dítě putoval do dětského domova, který brzy střídal s polepšovnou. Jeho otce později při vykrádačce zastřelili, matka zemřela při autonehodě.

Poprvé Rigo vraždil v roce 1990 v zahraničí. Dvě ženy zabil v Mnichově a jednu v Amsterdamu. Ve strašlivém řádění pak pokračoval i po návratu domů. Do příbytků zavražděných osob vnikal většinou v noci otevřeným oknem.

Jeho nejmladší obětí byl nezletilý chlapec, syn jedné zavražděné, který v době vraždy spal vedle ní. Ostatní oběti byly ženy různého věku od 21 do 80 let. Všechny nejprve utloukl pevným nebo kovovým předmětem a s mrtvými pak souložil. Z bytů obětí pokaždé odcizil šperky a jiné drobné cenné předměty.

Snad nejbrutálněji Rigo zavraždil 21letou Henrietu O., která byla v době činu ještě panna. Nejméně třikrát ji udeřil do hlavy lešenářskou trubkou a ještě živou ji pohlavně zneužil. Oběť zemřela až několik dnů po činu.

Jedna z vyhlédnutých žen, Jana, měla obrovské štěstí. Rigo ji udeřil motykou. Peřina, pod kterou spala, však náraz ztlumila a při druhém úderu se motyka zlomila. Žena se ulomenou částí bránila a pachatel se dal na útěk.

Přestože se Rigo k činům nikdy nepřiznal, důkazy ho usvědčily a od soudu dostal za své zločiny doživotí.

Video  Sériový vrah a nekrofil Ondrej Rigo  - Videohub
Video se připravuje ...

beruna ( 16. června 2022 14:13 )

Je šílené, když takovou zrůdu stát ještě živí, nebo dokonce léčí v nemocnici. To nepatří do lidské společnosti, ale mezi odpad. Devítinásobný sadistický vrah si nezaslouží žít - ani v kriminále.

Heil_Babisch ( 16. června 2022 13:33 )

Škoda dobrého soudruha.

ukava5 ( 16. června 2022 12:45 )

už ho trtkajú čerti do riti...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání