Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velká záhada české kriminalistiky: Český vědec se stovkou patentů utekl na západ, manželku a synka mu z pomsty zabila StB?

Autor: jel - 
8. června 2022
05:00

Erich Hudec byl německý vědec s českými kořeny, který za svůj život přihlásil velké množství patentů a jako vynálezce byl velmi oceňovaný. Po válce proti němu ovšem měli komunisté výhrady, bádat však směl dál. Během jedné ze svých zahraničních cest utekl na západ a chtěl přestěhovat také svou manželku a desetiletého syna. K tomu ale nedošlo. 8. června 1948 byli oba nalezeni mrtví. Syn byl surově ubit sekerou a paní Hudcovou nalezli pod oknem. StB případ tehdy uzavřela jako vraždu a sebevraždu, jenomže na této verzi mnoho věcí nesedí! Je pravděpodobnější, že rodinu někdo zavraždil, jenomže kdo?

Hudec se po vysoké škole věnoval radiotelegrafii a zasloužil se o zdokonalení televizního přenosu. Podílel se také na vysílání Olympiády v Berlíně v roce 1936. Pracoval sice pro Němce, ale podle historiků nebyl nacista. Po válce měl ovšem kvůli této spolupráci problémy. Přestěhoval se na zámek Kunštát na Moravě, kde pokračoval ve vědecké práci. 

Video  Kunštátská noc hrůzy. Mrtvá manželka a brutálně zavražděný syn  - Videohub
Odemknout video

V Česku o jeho patenty bohužel nebyl přílišný zájem a tak je chtěl prodat do zahraničí. Kvůli tomu se ovšem dostal do hledáčku Státní bezpečnosti. V roce 1947 odjel na jednání ve Francii a Švýcarsku. Z cesty už se nikdy nevrátil a za hranice chtěl dostat také svou manželku Hildegardu a syna Oldřicha. Jenže k tomu nedošlo!

Hildegarda a Oldřich byli 8. června 1948 nalezeni na zámku mrtví. Chlapec byl zavražděn surovým způsobem,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání